Kungafamiljen firade nationaldagen

Motiv: Nationaldagen 2013. Foto: David Sica/Stella Pictures
På nationaldagen närvarade hela Kungafamiljen på Skansen och på nationaldagsmottagningen på Kungliga slottet.
Nationaldagen inleddes med att Kronprinsessan, Prins Daniel och Prinsessan Estelle öppnade portarna till Öppet slott och bjöd in till en heldag på Kungliga slottet.
Koretegen på väg mot Skansen. Foto: David Sica/Stellapictures

Koretegen på väg mot Skansen. Foto: David Sica/Stellapictures

På kvällen firade Kungafamiljen traditionsenligt på Skansen. Kungen höll tal och sade bland annat:

"Drottningen och jag har under våren besökt åtta av Sveriges 21 län. Vi kommer efter sommaren att besöka de resterande 13. I år vill vi besöka 'hela Sverige'.  Överallt slås vi av vilken stark känsla och vilja som finns i, och för Sverige. Från storstädernas puls, till landsbygdens grönska. Från innovationer inom teknologi och medicin till hantverk, kultur och historia. Över generationer från gammal till ung.

Låt oss gemensamt känna tacksamhet, tillförsikt och framtidstro i vårt Sverige. Låt oss värna, vårda och ta ansvar för vårt land — men också fortsatt visa den nyfikenhet som framtiden kräver. På ett bättre sätt kan vi inte visa vad vårt land betyder för oss. På ett bättre sätt kan vi inte fira Sverige på dess nationaldag."

Läs talet i sin helhet

Efter Skansen hölls en mottagning på Kungliga slottet där representanter för riksdag, regering, det offentliga Sverige och delar av den diplomatiska kåren var inbjudna. 

Nationaldagen avslutades på Logården på Kungliga slottet med Arméns tapto med Arméns musikkår.