Representationsmiddag — så fungerar det: Serveringen

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa
Motiv:
Under varje representationsmiddag är det en sak som inte får gå fel — och det är serveringen.
Det är hovfuriren som har ansvaret för alla de som arbetar med serveringen. Styrkan består av 42 lakejer, servitörer, och ett tiotal andra hovfunktionärer som alla har ett gemensamt mål: att gästerna ska få uppleva klanderfri service.
Johan Tegel är en av lakejerna under representationsmiddagen den 8 september.
Hur länge har du varit lakej?
-I fyra år, precis som alla andra lakejer har jag ett annat arbete, jag är inte servitör till vardags. När jag blev tillfrågad tvekade jag inte, att få servera på den finaste middagen som ges i Sverige är hedrande. Dessutom i dessa uniformer från 1800-talet. Man känner lite historiens vingslag, det känns som om man är med och för vidare ett levande kulturarv.
Många av uniformerna har varit med vid många middagar. Här är Johan Tegels taffeltäckaruniform med en etikett ifrån 1936, från Gustav V:s regeringstid.
Det långa bordet med plats för upp till 168 gäster delas in i 14 stationer. Varje station har en 1:e servitör som ansvarar för att maten bärs fram till gästen, en 2:e servitör som ansvarar för tillbehör som bröd och sås samt en vinservitör som fyller på dryckerna under middagen.
Kungen och Drottningen har egna servitörer. Kungens servitör kallas jägare och Drottningens servitör kallas löpare. Jägaren, på bilden ovan, känns igen på sin gröna uniform och löparen av sin höga plymförsedda hatt.
Sista handen läggs vid dukningen. Här är det Drottningens servett som kontrolleras en sista gång.
Tillsammans med hovfuriren står 1:e hovfuriren Eva Granat vid vardera bordsända och dirigerar lakejerna under representationsmiddagen.
Jonas  Rosin är kammarvaktmästare. Enligt tradition är det kammarvaktmästaren som har hand om ljusen och brasorna under middagarna. Idag har kammarvaktmästaren också kontakt med de tekniker som finns bakom kulisserna för att se till att luftkonditionering, belysning och annan teknik inte fallerar.
30 minuter innan gästerna gör entré i Karl XI:s galleri har hovfuriren Jochen Fritz, till höger på bilden, en genomgång. Körschemat gås igenom, sista ändringarna dubbelkollas och även menyn gås igenom steg för steg för att alla ska veta vilka rätter som serveras och vilka tillbehör som hör till.

Läs mer om representationsmiddagen den 8 september här. Öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hur placeringen av gästerna går till här. Öppnas i nytt fönster.

Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se