Representationsmiddag — så fungerar det: Placeringen

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Det stora pusslet att få ihop placeringen har precis börjat. Fotograferat inför representationsmiddagen den 13 april 2011. Foto: Kungahuset.se
En vecka före representationsmiddagen den 8 september pågår ett febrilt arbete i ett rum på Kungliga slottet. Det är överceremonimästare Lars Grundberg och ceremonimästare Jan-Eric Warren som lägger ett pussel med de 160 gästerna inför representationsmiddagen.
På ett stort bord ligger en karta över middagsbordet i Karl XI:s galleri och 160 färgkodade lappar med gästernas namn och titel.

Först, vad är ceremonistaten?
Jan-Eric Warren: Vi är en del av Hovmarskalksämbetet. Vi har hand om arrangemangen kring gästerna på större evenemang som Kungafamiljen bjuder in till. Vi är vad man skulle kunna säga "lill-värdar" och ser till att gästerna kommer på rätt plats och inte minst trivs under kvällen. Kungafamiljen kanske hinner tala med ett tiotal gäster på en middag och vår uppgift, tillsammans med övriga ur hovet som deltar i middagen, är att se till att alla gäster har en trevlig kväll. På representationsmiddagen är det vi som ser till att gästerna välkomnas vid entrén, förs till festvåningen och presenteras för Kungafamiljen. Vi är också med inför och under statsbesök, bland annat är det överceremonimästaren som presenterar den svenska regeringen för den inkommande statschefen. Vi arbetar även med ett antal andra evenemang som sker på Kungliga slottet: högtidliga audienser, medaljutdelningar, nationaldagsfirande med mera. Vi bistår även Kungafamiljen inför Kungliga födelsedagar, bröllop, märkesår och liknande.

Nu är det snart tid för årets tredje representationsmiddag, berätta lite om bordsplaceringen. Hur avgörs den, rang eller trevlig bordsgranne?
Lars Grundberg: Hade det bara varit efter rang hade det varit enkelt, då hade vi kunnat gå efter Hovkalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Men vi tar hänsyn till allt från intressen, språk, om gästerna har varit på representationsmiddag tidigare och vem de hade till bordet då. Men rang spelar förstås in, liksom ålder. Ambassadörer placeras efter hur länge de har varit på sin post i Sverige. Runtom bordet sitter hovets medarbetare som "lill- värdar", vid den ena bordsändan sitter 1:e hovmarskalken och vid den andra ceremonimästaren. Kungen och Drottningen sitter alltid mittemot varandra vid bordets mitt. Bordets mitt är vår utgångspunkt när vi gör placeringen.

Vad händer om någon av gästarna anmäler förhinder till en middag?
Jan-Eric Warren: Om vi får reda på det dagen innan så ber vi någon från hovet att vara med, är det i sista stund så försöker vi duka undan kuvertet och flytta om placering så det inte står tomt. Där har vi stor hjälp av hovfuriren och hans medarbetare som snabbt kan justera dukningen utan att det syns.

Läs mer om representationsmiddagen onsdagen den 13 april här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om arbetet med blommorna till representationsmiddagen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om gästernas väg upp till Karl XI:s galleri ser ut här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.