Marika Markovits om Kronprinsessans besök på Stockholms Stadsmission

Motiv: Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits är värd för Kronprinsessans besök. Foto: Björn Rasmussen/Stockholms Stadsmission
Onsdagen den 9 februari besöker Kronprinsessan Stockholms Stadsmission under en heldag.
Inför besöket svarade Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits på några frågor.

Vad vill du visa Kronprinsessan under dagen?
Kronprinsessan åtog sig 2010 generöst att bli beskyddare av Stockholms Stadsmission, syftet med besöket är att vi ska få ge översiktlig kunskap om verksamheten i Stadsmissionens tre olika verksamhetsområden som är utbildning, social verksamhet och socialt företagande. Vi vill också ge Kronprinsessan en bild av hur vi ser på utsattheten i staden de kommande tre åren och hur det påverkar de vägval verksamheten står inför. Tanken är att Kronprinsessan skall kunna bilda sig en egen uppfattning om verksamheten och om det finns något särskilt område som väcker hennes engagemang.
 
Berätta om dagens program, vilka verksamheter och personer ska Kronprinsessan få besöka?
Det blir en intensiv dag med besök på fem av stadsmissionens 25 verksamheter. Fokus är kunskap om verksamheten, så Kronprinsessan kommer att möta en anställd och en deltagare eller volontär som beskriver sin syn på verksamheten utifrån sina olika perspektiv. De behov i omvärlden de ska bemöta, metoder och arbetssätt, och resultat för deltagaren. Vi kommer att besöka Stadsmissionens skola, en av våra äldreverksamheter, en second hand butik med arbetsträning, en terapiverksamhet och ett boende för hemlösa.

Vad vill du att Kronprinsessan ska få med sig efter besöket?
Vår starka önskan är att Kronprinsessan känner att hon fått möta människor som berör henne, att hon fått mötas av den glädje, det engagemang, professionalism och den människokärlek som präglar organisationen. Jag hoppas att Kronprinsessan skall känna att hon har fått en fördjupad kunskap om utsattheten i staden och känna ett ännu starkare engagemang för Stadsmissionens arbete så att det underlättar hennes uppgift som beskyddare.
 
Om man inte känner till Stockholm Stadsmission, vad är er verksamhet i huvuddrag?
Stockholms Stadsmission verksamhetsidé är att utifrån en kristen människosyn utmana och komplettera samhällets insatser för utsatta grupper och individer. Vi bedriver verksamhet för alla åldrar och möter cirka 1000 personer varje dag genom våra olika verksamheter. Vi bedriver gymnasieskola, folkhögskola och yrkeshögskola, Vi har nio second handbutiker med plats för arbetsträning och praktik. Vi bedriver verksamhet dygnet runt året runt för människor i hemlöshet — både vad gäller basbehov och mer långsiktiga boenden. Vi bedriver ombudsverksamhet för människor med psykiska funktionshinder och för barn och unga i utsatta livssituationer. Vi har kollo för äldre och barnfamiljer. Vårt mål är att stärka individen så att den med egenmakt själv kan förändra sin livssituation.

Läs mer om Stockholms Stadsmission här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster