Kungen invigde att Drottningholm firar 20 år som världsarv

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungen talade vid 20-årsfirandet av Drottningholm som världsarv. Foto: David Sica/Stella Pictures
Tisdagen den 3 maj invigde Kungen firandet av att det i år är 20 år sedan som Drottningholm blev Sveriges första världsarvlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Invigningen av världsarvsfirandet är startskottet på ett år av föreläsningar och utställningar med anknytning till Drottningholm som Sveriges första världsarvlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I sitt tal sade Kungen att "Drottningholm har sedan länge skapat stor uppmärksamhet i Sverige och utlandet. Slottet, med dess park, Kina slott och slottsteatern fördes 1991 upp på UNESCO:s världsarvslista. Världsarvet är idag vår vardag.

Drottningholm är dessutom en av Sveriges mest välbesökta platser. Området besöks varje år av 100 000-tals människor. Parken fungerar året om som plats för promenader, picknick och brännboll, liksom skidåkning och pulkaåkning. Det är en tradition som sträcker sig drygt 200 år tillbaka i tiden".

I motiveringen till världsarvsutnämningen står det att "anläggningen Drottningholm - slottet, teatern, Kina slott och parken — är det bästa exemplet i Sverige på ett kungligt 1700-talsresidens representativt för all europeisk arkitektur från denna tid". 

Drottningholm var världens 559:e världsarv.

För mer information om Drottningholm, vänligen läs härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För mer information om Drottningholms slott, vänligen läs härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För mer information om Kina slott, vänligen läs här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster