Kungen delade ut Vegamedaljen

Motiv: Kungen tillsammans med medaljörerna Carole Crumley och Terry Callaghan. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Onsdagen den 27 april delade Kungen ut Vegamedaljen på Kungliga slottet.
Årets pristagare är Terry Callaghan. Carole Crumley tilldelades samtidigt Johan August Wahbergs medalj i guld 2011.
Vegamedaljen instiftades 1880 av Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteroch skall enligt stadgarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster gå till "personer som på ett utmärkt sätt främjat den geografiska forskningen."

Priset delas ut i anslutning till årsdagen av fartyget Vegas ankomst till Stockholm den 24 april 1880. Vega var det fartyg som användes av Adolf Erik Nordenskiöld på den så kallade Vegaexpeditionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 1878-1880. Expeditions syfte var att segla genom Nordostpassagen vilket också lyckades.

Om pristagarna:


Terry Callaghanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är professor vid Sheffield University. Professor Callaghans forskningsfokus är arktisk ekologi och han har under många år initierat och lett forskning med syfte att öka våra kunskaper om hur arktiska ekosystem reagerar på klimatförändringar.

Carole Crumleylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är professor vid University of North Carolina, gästprofessor vid Stockholm Resilience Center samt hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet. Professor Crumley är ledande inom arkeologiforskningens nya perspektiv på social och kulturell utveckling och hon forskar för närvarande bland annat på klimatets betydelse för romarrikets fall.