Kungen delade ut 2011-års Crafoordpris i biovetenskap till Ilkka Hanski

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungen delar ut 2011-års Crafoordpris till Ilkka Hanski vid Helsingfors universitet. Foto: Markus Marcetic
Tisdagen den 10 maj delade Kungen ut 2011-års Crafoordpris i biovetenskap till Ilkka Hanski vid Helsingfors universitet under en ceremoni på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm.
Prismotiveringen löd: "för hans nyskapande studier om hur rumslig variation påverkar dynamiken i djur- och växtpopulationer".

Ilkka Hanski är den förste Crafoordpristagaren från ett nordiskt land, och har under sin drygt trettio år långa karriär etablerat sig som en av världens mest framstående ekologer. Ilkka Hanski får priset för sin utveckling av en rad nya analysmetoder och matematiska modeller som idag används för att undersöka hur djur- och växtarter påverkas då deras livsmiljöer splittras upp på grund av till exempel urbanisering, avskogning och klimatförändringar. Ofta leder dessa miljöförändringar till inavel och utdöd för många arter. Ilkka Hanskis engagemang har fått stor betydelse för den biologiska mångfalden och naturvården.

Illustrationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hur en metapopulationsekologi går till samt den fläckvisa utbredningen av Ängsnätfjärilen på Ålandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ytterligare information kring Crafoordpriset 2011länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Crafoordprisetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster