Kungen besökte Afghanistan och den svenska Isaf-styrkan

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungen i samtal med några soldater ur andra skyttekompaniet. Foto: Mikael Wallentin Åström/FS 20/Försvarsmakten
Kungen invigde Camp Monitor i Shibirghan under sitt besök vid den svenska Isaf-styrkan i veckan. 
Kungen har sett fram emot sitt besök i Afghanistan. För ett drygt år sedan besökte kronprinsessan Victoria den svenska kontingenten.

-Jag har faktiskt längtat efter att få komma hit till Afghanistan och ta del av den svenska insatsen. Det är imponerande att ta del av det arbetet som ni alla utför och det är glädjande att se. För mig är det intressant att också få möjlighet att ta del av er vardag, som jag har förstått av allehanda informationer och diskussioner är utsatt och väldigt pressande, säger kungen i sitt invigningstal på Camp Monitor.

-Jag, liksom svenska folket, står bakom er, i ert viktiga uppdrag och vårt fortsatta och stora arbete här i Afghanistan. Med dessa ord förklarar jag Campen Monitor invigd.

Kungen har fått en bred bild av den svenska insatsen i Afghanistan. Den är komplex men med en målbild att försöka skapa stabilitet och säkerhet i landet, sade Kungen.

-Det är inte lätt, vad jag har förstått. Det här samarbetet — även om det har pågått nu i ett antal år — fördjupas på alla fronter. Inte bara mellan de styrkorna som är här utan också det som är viktigast: samarbetet och förståelsen för varandra och förtroendet för varandra, med den afghanska styrkan som man har att jobbat tillsammans med — på bredden, i hela landet.

Camp Monitors helikopterlandningsplats ger möjlighet till att snabbt evakuera personal som behöver sjukvård genom sjukvårdshelikopter.  

-Sjukvård av lite större dignitet än tidigare; bara det är viktigt för en ökad trygghet, menar Kungen.

Major Ulf Ahl, chef för andra skyttekompaniet, håller med Kungen.
-Om det händer något ska soldaten känna sig trygg i att det finns hjälp nära till hands. Ju fortare vi kan få hit sjukvårdsverksamheten i full skala, ju bättre är det. Och vi stödjer samtidigt andra Isaf-förband på den främre operationsbasen här med helikoptrar.

Under Kungens resa besöktes även chefen för det norra kommandot, Generalmajor Markus Kneip, soldater och officerare vid PRT Mazar-e-Sharif, Camp Northern Lights, logistikenheten och den svenska helikopterstyrkan på Camp Marmal.

Text: Mikael Wallentin Åström, FS20, Försvarsmakten

Isaf etablerades i slutet av 2001 och arbetar under ett mandat av FN:s säkerhetsråd och ett avtal mellan Isaf-styrkan och den afghanska regeringen. Högkvarteret finns i Kabul.

Läs mer om Afghanistan och Isaf här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Kronprinsessparets besök i Afghanistan 2010 här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.