Kungaparet närvarade när Malmö Amaranthen fyllde 200 år

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Kungaparet vid högtidligheterna när Malmö Amaranthen firade 200 år. Foto: Håkan E Bengtsson
Lördagen den 22 januari närvarade Kungaparet vid Malmö Amaranthens 200-års jubileum. Kvällen började med en mottagning på landshövdingens residens innan festligheterna fortsatte i rådhuset.
I sitt tal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättade Kungen om bakgrunden till Amaranther Orden:

På trettondagen 1653 höll Drottning Kristina fest på det gamla slottet Tre Kronor i Stockholm. Det var en fest som liknade ett "upptåg med balett" som skulle överträffa alla hennes tidigare festligheter. Denna kulinariska och musikaliska fest blev kallad "Gudarnas högtid" och skulle visa hur gudarna skulle tas emot om, och när, de besökte jorden. Det serverades ett stort antal vällagade rätter som alltid, bland annat sjuttio olika sorters kanderade frukter och grönsaker, sylt, småkakor och andra sötsaker. Och Drottning Kristina bar en dräkt översållad med diamanter och hade för kvällen antagit herdinnenamnet, Amaranta.

(...)

Uppenbarligen lade Drottning Kristina stor vikt vid festligheterna. På ålderns höst i Rom, 30 år senare, mindes hon festen i detalj och gjorde anteckningar om den. Drottningen abdikerade emellertid året efter instiftandet och Amaranther Orden föll i glömska fram till år 1760. Då återupprättades den igen i Stockholm och snart också i Göteborg.

Därefter, i början av 1800-talet, skedde historiskt viktiga händelser. Under den här tiden regerade Kung Gustaf IV Adolf och Sverige var indraget i krig.  För att vara nära händelsernas centrum flyttade Kungen tillfälligt regeringen till Malmö 1806-1807.

Kanske var det så att tanken på instiftandet av en Amaranther Orden i Malmö började då? Men flera allvarliga händelser kom emellan. Ryssland anföll Sverige 1808 och vi fick lämna ifrån oss den östra rikshalvan i freden. Kung Gustaf IV Adolf avsattes.

Det var då min farfars farfars farfar Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike väljs till svensk tronföljare av riksdagen i Örebro 1810. Han steg sedan i land för första gången i Sverige här i Skåne, i Helsingborg.

Med fred, samt ordning och reda i landet, kunde en Amaranther Orden i Skåne förverkligas 1811. Det visade sig vara en utmärkt idé. Redan efter ett år hade närmare 300 män och kvinnor anslutit sig. Många ville ta del av sällskapslivet och bedriva en social verksamhet bland behövande.