Kronprinsessparets andra dag i Malmö

Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa
Motiv: Kronprinsessparet anländer till Drömmarnas hus i Malmö. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Torsdagen den 10 mars inledde Kronprinsessparet sin andra dag i Malmö med att besöka Drömmarnas hus och YUMP Academy i Rosengård.
Drömmarnas Hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har funnits sedan 1990 och bedriver kulturell verksamhet, främst i Rosengård, med uppemot 35 000 barn, ungdomar och vuxna som deltagare. Verksamheten bedrivs med medel från finansiärer som delar Drömmarnas Hus värdegrund "det går att förändra världen genom kultur".

Därefter besökte Kronprinsessparet YUMP Academy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där de fick en presentation om verksamheten. YUMP Academy stöttar unga, företrädesvis från ytterstadsområdet, i entreprenörskap. Ett fåtal unga talanger handplockas för att under sex månader få hjälp med gå från idé till koncept/företag med tillväxtpotential. Ungdomarna backas upp av de främsta rådgivarna i Sverige.

Kronprinsessparet besökte därefter Ekostaden Augustenborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kronprinsessparet möttes av Augustenborgsskolans musikklasser och gick därefter en promenad genom bostadsområdet. Besökte avslutades på fritidsklubben Gnistan. Ekostaden Augustenborg är en omfattande satsning för att göra 1950-tals stadsdelen till ett mer socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart bostadsområde.

Lunch intogs på Rådhuset och Kronprinsessparet fick även en visning.

Eftermiddagen inleddes med ett besök vid Malmö IdrottsAkademi (MIA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Swedbank Stadion. Kronprinsessparet fick en introduktion kring MIA och där efter en rundvandring av Swedbank Stadion där de bland annat visades Atleticum (inomhushall för friidrott), Baltiska träningshallen och Idrottsmuseet.

MIA har som ambition att vara det ledande kompetenscentrum för prestationsidrott. Ungdomar mellan 13-19 år erbjuds en god miljö för att kombinera idrott och studer, genom Malmö Idrottsgrundskola och Malmö Idrottsgymnasium.

Därefter besökte Kronprinsessparet musikstudion RGRA - Rörelsen Gatans Röst & Ansikte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Behrang Miri berättade om verksamheten som kan liknas vid ett alternativt ungdomsråd med fokus på alternativ folkbildning - att man med hiphop och rap kan uppmuntra ungdomar att påverka sin vardag.

Efter besöket på RGRA besökte Kronprinsessparet konstnären Marie-Louise Kold Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Marie-Louise Kold bearbetar koppar, mässing och brons genom bland annat rista eller etsa i plåten.

Eftermiddagen avslutades med ett besök på gymnastik- och atletklubben Enighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Enighet i Malmö satsningar på integration har betytt mycket för föreningens utveckling. Enighet är en modern kampsportsförening där kombinationen mellan elit och berdd har gjort klubben till en av de främsta inom de flesta av sina idrottsgrenar.

På kvällen gav landshövding Göran Tunhammar middag på residenset.