Kronprinsessparet i Göteborg

Motiv: Prins Daniel tillsamnmans med Gunnebo Slotts VD Lena Vikström som visade slottsträdgården. Foto: David Löfvendahl/Kungahuset.se
Torsdagen den 17 mars besökte Kronprinsessparet Göteborg med omnejd. Kronprinsessan inledde dagen med att besöka Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar i Lysekils kommun och Prins Daniel med att besöka Gunnebo Slott och trädgårdar.
Kronprinsessan anlände till Röe gård där hon fick en introduktion om Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Därefter visades hällen "Skomakaren" och ordförande Lasse Bengtsson berättade om hällen. Sedan visades Kronprinsessan till "H.K.H. Kronprinsessans häll" - Lysekil kommuns bröllopspresent.

Johan Ling och Jarl Nordbladh från stiftelsen berättade om hällristningsforskningen och Kronprinsessan fick prova på att göra frottage. Frottage är när man gnuggar ett kalkeringspapper mot ett papper som ligger på en ristning. Kronprinsessan fick på detta sätt fram de hästar, människor och båtar som ristades på denna plats för över 3000 år sedan.

Prins Daniel inledde dagen med att besöka Gunnebo slott och trädgårdar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Prinsen fick en presentation av slottet samt information kring trädgårdsrehabiliteringen. Slottet byggdes som sommarvilla av John och Catharina Hall och byggstommen restes 1784.

Prins Daniel fick först en rundtur på området kring Gunnebo slott. Området består av huvudbyggnad med flera flyglar och angränsande hus. Sommarvillan ritades av Carl Wilhelm Carlberg och tack vare att alla ritningar har sparats har man på senare år kunnat restaurera delar av de byggnader som förföll i första hälften av 1800-talet.

På Gunnebo slott pågår även en stor rehab-verksamhet där trädgården står i centrum. Det arbetet leds av Emma Naqvi som i en nyuppförd vagnslada berättar om arbetet med att få in naturen som en naturlig del i att hjälpa sjukskrivna att komma tillbaka.

Efter det visar intendenten Johanna Lindén runt inuti slottet och berättar om arbetet med att återställa möbler och inredningar till ursprunget. Efter en lunch tillagad av ekologiska råvaror från trädgården blir det ett kort möte med press och allmänhet som väntar utanför Gunnebo.

Därefter besökte Prinsen idrottsklubben Grunden Bois Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där fick han information kring klubben och dess verksamhet samt träffa aktiva i klubben. Klubben har cirka 270 aktiva medlemmar. Grunden Bois är en förening för alla som vill spela fotboll och innebandy, inte bara de som kan. Föreningen grundades 1992 av Thor Guttormsen. Prins Daniel fick se klubblokalen och hälsa på många av spelarna som samlats utanför för att vara med på ett stort gruppfoto.

Efter besöket hos Grunden Bois invigde Prinsen Göteborgs Universitets idrottshögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På Idrottshögskolan fick Prins Daniel visning av de nya lokalerna. Idrottshögskolan ligger centralt placerad i Göteborg med sin närhet till idrottsgymnasiet Katrinelundsgymnasiet, Nya Ullevi, Sahlgrenska Universitetssjukhus, Scandinavium och Chalmers Teknisk Högskola. Prinsen fick se olika exempel på hur tekniskt avancerad utrustning och spjutspetsforskning kan hjälpa idrottare att prestera mer, ta fram ergonomiska hjälpmedel och underlätta för äldre med balansproblem innan det var dags att klippa bandet för den nya Idrottshögskolan.

Kronprinsessparet avslutade dagen med en middag på residenset under värdskap av landshövding Lars Bäckström med fru Ann-Christin.