Kronprinsessparet besökte Nobelmuseet

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kronprinsessparet på Nobelmuseet. Foto: Kungahuset.se
Torsdagen den 9 juni besökte Kronprinsessparet Nobelmuseet.
Besöket började i museets entré där museichefen Olov Amelin tog emot. Efter en kort introduktion om museets tillblivelse visades Kronprinsessparet runt i museets lokaler. När Nobelmuseet grundades var det med fokus på att lyfta fram nobelpristagarna och deras gärningar. Grundarna ville även lyfta fram kreativitet samt diskutera hur kreativa miljöer ser ut.

Olov Amelin berättade att museet i första hand samlar på berättelser, inte på föremål, som samlas in genom resor och möten med nobelpristagarna och deras familjer. Olov Amelin berättade några av alla dessa historier för Kronprinsessparet, som också fick se två filmer som belyste kreativa miljöer.

Sist på besöket stod biblioteket. Nere i gamla Börshusets källare finns ett stort forskningsbibliotek med en stor samling litteratur kring Alfred Nobel, Nobelpriset och nobelpristagarna. Olov Amelin berättade hur viktigt det är för museet att bedriva egen aktiv forskning och ha en kontakt med forskningssamhället. Kronprinsessparet fick också möjlighet att samtala med två unga forskare på plats.

Läs mer om Nobelmuseetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster här.