Kronprinsessparet besökte Gotland

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Kronprinsessparet i Almedalen, Visby. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Fredagen den 15 april besökte Kronprinsessparet Gotland med anledning av invigningen av Christopher Polhems 350-årsjubileum.
Dagen inleddes med ett besök vid Polhemsgården i Tingstädelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är Polhems förmodade födelseort och där han bodde i tidig ungdom. Kronprinsessparet fick en visning av gården av hembygdsföreningens ordförande Barbro Andersson och sekreterare Berit Pettersson.

Därefter närvarade Kronprinsessparet vid en föreläsning på Gotlands kongresscenter Wisby Strandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ligger i Visby hamn med utsikt över havet. Föreläsningen kretsade kring "Polhem då, nu och framtiden". Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård inledde med att berätta om Kronprinsessparets vistelse på Furillen dagen innan, ett besök som var Gotlands bröllopsgåva till Kronprinsessparet.

Efter en kort promenad från Wisby Strand genom Almedalen besökte Kronprinsessparet Gotlands museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där de fick en visning av Polhemutställningen, som ligger i Fenomenalen Science Centerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lunch intogs i Bildstenshallen på Gotlands museum.

Efter lunchen ägde den officiella invigningen av Polhemutställningen rum i Fenomenalen. Kronprinsessparet öppnade utställningen genom att vrida om en nyckel som öppnade ett Polhemlås.

Efter invigningen besökte Kronprinsessparet Haima 2 - ett boende för ensamkommande asylsökande ungdomar. Kronprinsessparet mötte personal samt några ungdomar som berättade sin historia. Haima 2 erbjuder plats för totalt nio pojkar i 15-18-års åldern.

Efter Haima 2 besökte Kronprinsessparet Högskolan på Gotlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I lokaler vid Baltic Center i Visby hamn fick Kronprinsessparet ta del av högskolans satsning inom spelutveckling. I MO Cap-studion visades hur mänskliga rörelser överförs till spelfigurer och elever visade sina spel.

Därefter fick Kronprinsessparet information kring vindkraftutveckling samt utbildning av framtidens Polhemmare.

Kronprinsessparets besök på Gotland avslutades med middag hos landshövdingen på residenset i Visby.