Kronprinsessparet besöker Dalarna

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Prins Daniel på Gemensamma Krafter i Jakobsgårdarna,Borlänge. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Torsdagen den 24 mars inledde Kronprinsessparet ett två-dagarsbesök i Dalarna.
Torsdagen inleddes med ett besök på Cozmozlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ungdomens hus i Borlänge - ett hus med konsertlokaler, ungdomsdisco samt café. Cozmoz är också en praktikplats för unga arbetslösa där de motiveras till studier eller arbete genom bland annat arbetsträning. Monica Malmqvist berättade om verksamheten. Ett 80-tal ungdomar arbetar idag på Cozmoz och Monica Malmqvist berättade hur viktigt det är att stärka ungdomarnas integritet och att lyfta dem som individer för att lyckas.

Kronprinsessparet fick också lyssna på Marianne Sjöström som berättade om Borlänges utmaningar och arbetet med barn i utsatta situationer. Sedan berättade Patrik Hammar, Michael Toivo och Jessica Heed om arbetet med Peace & Love Foundationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - en nystartad ideell förening med syfte att verka för en bättre värld. Föreningen arbetar med fyra fokusområden, Barn och ungdomar, Miljö och ekologi, Mångfald och rättvisa samt Kunskap och utbildning. Föreningen kommer också under hösten att samarbeta med Högskolan Dalarna.

Därefter besökte Kronprinsessparet Barnahus - en plats dit barn som misstänks vara utsatta för vålds - och fridsbrott i nära relationer kommer. Kronprinsessparet fick en visning av lokalerna samt information kring verksamheten.

Efter besöket vid Barnahus åkte Kronprinsessparet till Gemensamma krafterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Jakobsgårdarna. Gemensamma krafter är en mötesplats för framförallt kvinnor och barn. Visionen är att skapa ett attraktivt och mångkulturellt bostadsområde där alla känner delaktighet i trivsel och trygghet. På Gemensamma krafter fick Kronprinsessparet först information om verksamheten och sedan träffa ett 20-tal föräldrar och deras barn som besöker verksamheten.

Eftermiddagen avslutades med ett besök vid Vika Bröd där Kronprinsessparet fick ta del av hur knäckebröd tillverkas i vedeldade ugnar. Vika bröd startades 1923 av Karl-Oskar Andersson och fortfarande bakas allt bröd helt för hand.

På kvällen gav landshövding Maria Norrfalk middag på residenset i Falun.