Kronprinsessan intervjuas om World Child & Youth Forum

Motiv: Kronprinsessan under World Child & Youth Forum 2010. Foto: Kungahuset.se
Torsdagen den 17 november hålls det andra World Child & Youth Forum, WCYF, på Kungliga Slottet. WCYF grundades på initiativ av Kungafamiljen 2010. Här ger Kronprinsessan en intervju inför WCYF.
Kronprinsessan har rest runt mycket i Sverige, vad möter Kronprinsessan för frågeställningar kring barn och unga?
- Vi möter många frågeställningar på våra resor genom Sverige och vi ser alltid till att träffa barn och unga under våra besök. Vi möter både barn som har det tryggt runt omkring sig och barn som kanske inte alltid har det så bra. Barn och unga är grunden för vårt framtida samhälle och jag vill lyssna och lära av dem. Det är alltid intressant att möta yngre, de har en spontanitet som jag uppskattar.

Kronprinsessan har ofta engagerat sig i frågor kring unga och handikapp, hur kommer det sig?
- Jag har alltid haft ett engagemang för människor med funktionsnedsättning. Alla måste få samma möjlighet att leva och utvecklas i samhället. Det började med mamma och pappa, jag kommer ihåg när jag var liten och de kom hem och berättade om sina möten med människor med funktionsnedsättning av olika slag. Det var speciellt ett besök som mamma delade med sig av om en ung kvinna som inte hade några armar, men som kunde laga mat och spela piano med sina fötter. Det gjorde ett stort intryck på mig.

Kronprinsessparets bröllopsstiftelse ska främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och ungdomar, hur gick tankarna när den inriktningen bestämdes?
- Det föll sig väldigt naturligt, vi vill göra något för barn och unga i Sverige. Utanförskap kan se olika ut. Vi vill öka delaktigheten i samhället, att människor ska känna sig delaktiga.

Både Kungen och Drottningen har länge arbetat för barn och ungas rättigheter, hur har det påverkat Kronprinsessans engagemang?
- Vi har alltid talat mycket om barns rättigheter hemma. Nu när vi är vuxna möts vi på ett nytt plan. Nu har jag egna, ofta starka, upplevelser och har kanske ett nytt behov av att ventilera och dela upplevelser.

Vad hoppas Kronprinsessan att WCYF kan göra för skillnad?
- Jag hoppas att WCYF, med forumet i centrum, inte bara blir en mötesplats utan också kan fungera som en energiinjektion för de som arbetar med de här frågorna. WCYF ska ge deltagarna inspiration, nya kontakter och förhoppningsvis hjälpa dem att skapa nya lösningar för att sätta barnets bästa i fokus.

Läs mer om förra årets WCYF härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och besök WCYF:s hemsida härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.