Kronprinsessan besökte Barents Rescue i Jokkmokk

Motiv: Vid övningsplatsen i Jokkmokk. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Onsdagen den 21 september besökte Kronprinsessan Barents Rescuelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - den stora internationella krisövningen i Norrbotten med deltagande från Sverige, Norge, Finland och Ryssland.
Dagen inleddes med att Kronprinsessan, tillsammans med Myndigheten för samhällskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Helena Lindberg, reste med SNAM (Svenska nationella ambulansflyget)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från Stockholm. SNAM är ett passargerarflygplan som snabbt kan byggas om till ett flygande aktusjukhus med sex intensivvårdsplatser.

I Jokkmokk besökte Kronprinsessan fältövningen där en svår tågolycka simulerats i närheten av Jokkmokks centrum. I övningen begär Sverige internationell hjälp för att kunna hantera olyckan som inträffat i trakterna kring Jokkmokk.

Efter lunchen lyssnade Kronprinsessan på ett antal workshops, bland annat "SINDRA - hur arbetar MSB med stöd och information till drabbade och anhöriga", "MSBs insatspersonal - om att arbeta utomlands i internationella insatser som sjukvårdare" och "Hur hantera trauma vid en olycka eller oväntad kris".

Ansvarig för övningen är MSBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, i samverkan med länsstyrelsen i Norrbottens län samt Jokkmokks, Bodens och Luleås kommuner.