Drottningen om undersökningen om sin far Walther Sommerlath, del 1

Motiv: Drottningen på Sollidens Slott. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Drottningen intervjuas med anledning av den undersökning som Drottningen tillsammans med familjen Sommerlath har tagit initiativ till.

"Drottning Silvia överraskades av uppgiften att hennes far Walther Sommerlath haft ett medlemskap i nazistpartiet i Brasilien 1934. Hennes bröder kände inte heller till medlemskapet. Hon visste inte att fadern köpt en fabrik i Berlin av en judisk ägare som av Hitler-regimen inte tillåtits att behålla sin egendom.

Drottningen har under det senaste halvåret med privata medel sökt i arkiv i Tyskland och Brasilien och i sin fars efterlämnande brev och papper för att få en fullständig bild av sin familjs historia.Hon har haft hjälp av ett flertal personer med att värdera och komplettera materialet. Bland dem finns den förre krigsarkivarien och riksarkivarien Erik Norberg, sekreterare i Vitterhetsakademin, och drottningens kusin i Brasilien, advokaten Alvaro Aguiar.
Drottningen har funnit en rad viktiga icke tidigare publicerade dokument som bringar större klarhet i hur övertagandet av fabriken i Berlin gick till. De visar att den tidigare ägaren Efim Wechsler räddade sig ut ur Tyskland tack vare affären med Walther Sommerlath. Han fick familjen Sommerlaths brasilianska kaffeplantage och tre tomter i utbyte mot fabriken. Det innebar att han erhöll inresetillstånd till Brasilien och kunde emigrera strax före andra världskrigets utbrott.
Britt-Marie Mattsson har intervjuat drottning Silvia på Stockholms slott och på Solliden på Öland och tagit del av dokumentationen som Göteborgs-Posten exklusivt kan publicera.
— Jag var inte rädd för vad jag skulle hitta när jag började söka i arkiven, säger drottningen. Jag visste att jag inte hade anledning att vara orolig. "

Klicka här för att läsa resten av artikeln.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Britt-Marie Mattsson
Utdrag publicerat med tillstånd av Göteborgs-Posten.

Klicka här för att läsa hela undersökningen.