Bilder från Kungens besök i Afghanistan

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa
Motiv:
Torsdagen den 14 april reste Kungen till Afghanistan för att besöka de svenska trupperna. Under tre dagar besökte Kungen flera olika delar av norra Afghanistan.

Med på resan var Kungens stabschef generalmajor Håkan Pettersson som här kommenterar några av bilderna som togs vid besöket.

-Här möter Kungen den civila delegationen på Camp Northern Light. Det är den här civila enheten som 2012 ska ta över ledningen för den svenska insatsen. Det är representanter från både polisen och SIDA. Bredvid Kungen står ambassadör Krister Bringéus som leder arbetet.  
-Den här helikoptern färdades vi i.  Vi flög i två stycken Black Hawks på väg till Camp Monitor, i anslutning till Shibirghan. På bilden syns kapten Malin Adolfsson som koordinerade vår resa.
-Här har Kungen just anlänt till Camp Northern Light. Efter en avlämning från överste Mikael Nilsson inspekterar Kungen truppen.
-Här står Kungen tillsammans med några soldater som gör sig i ordning inför ett nattuppdrag. De berättade om stämningen i förbandet, hur de upplever pressen och svårigheten i de olika missionerna. De berättade hur bra det är att ha fått Camp Monitor som är hyggligt säkert att vistas i. Varje insats innebär både en viss anspänning och stress, här kan soldaterna nu i lugn och ro återhämta sig.
-Major Ulf Ahl visar och beskriver förbandsenhetens uppdrag.
-Under vår helikopterfärd mot norra Afghanistan såg vi staden Balkh,  nordväst om Mazar-e Sharif, på gränsen mot Uzbekistan. Nere i hörnet ser man det gamla fortet i Balkh.  
- Kungen fotograferas här tillsammans med en av plutonerna på plats i Camp Northern Light.
-Här har vi just landat i Afghanistan, på flygplatsen Marmal. Till höger står  generalmajor Markus Kneip från Tyskland, chef för Regional Command North. Till vänster står brigadgeneral Mikael Bydén och hälsar på Kungen.
-Det här är vid norra gränsen, vid staden Termez. Det här är en ny järnväg, man ser spåren där nere i bilden. Järnvägen ska på sikt transportera förnödenheter via Uzbekistan vidare till Afghanistan och kommer att gå till Mazar-e sharif.  Det var en enorm samling av containers och lastbilar. De  kör trafiken tills järnvägen sätter igång. En märklig syn mitt i öknen.
-Här är Kungen tillsammans med förbandschefen överste Mikael Nilsson i ordersalen på Camp Northern Light. I detta rum hade vi flera genomgångar. Kungen blev på olika sätt informerad om det aktuella läget och hur situationen ser ut för svenskarna på plats.
-Den här bilden är tagen strax efter att vi har haft en genomgång. Det är delar av ledningsstaben i Camp Northern Light som talar med Kungen.
-Här visar några minröjare ur det svenska minröjningsförbandet sitt arbete för Kungen.
-Här är ett norskt Camp vi besökte strax innan vi lämnade Afghanistan. Det norska campet, där sköter vi allt underhåll, ligger i anslutning till Tysklands Camp Regional Command North. Här besöker vi en verkstad där en Patria som smörjs och rengörs från sand i hjulaxlarna.
Alla foton: Försvarsmakten