Kungen delade ut stipendier till tre unga ledare

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Kungen tillsammans med stipendiaterna Anders Josefsson, Sofia Barakat och Nino Jahangiri. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Onsdagen den 28 april delade Kungen, för fjärde året i rad, ut stiftelsen Ungt Ledarskaps stipendier till tre unga ledare som i handling visat gott ledarskap samt är goda förebilder för andra.
Årets stipendiater Sofia Barakat, chef för hälsovårdsenheten i Kalmar län, Anders Josefsson, projektledare för Ung radio och Nino Jahangiri, platschef för Sats Stureplan fick ta emot stipendier på vardera 250 000 kronor från Kungen.

Seminarium för 200 toppföreträdare


Stipendieutdelningen skedde i samband med ett stort ledarskapsseminarium på Kungliga slottet med 200 toppföreträdare från näringsliv, offentlig sektor och ideella verksamheter. Årets tema för seminariet var "Värdebaserat ledarskap - Ungt Ledarskap ur ett globalt perspektiv".

Bland talarna fanns Kofi Annan, FNs generalsekreterare 2001-2007, Leif Johansson, VD och koncernchef Volvo samt Marie Reinicke, ordförande i World Scout Jamboree 2011.

I sitt öppningsanförande sade Kungen att
– Scoutrörelsen har betytt mycket för mig under min uppväxt. I Scouterna har ledarskapet alltid utgått från goda värdegrunder. Alla människor är lika mycket värda, och det finns ingen avbytarbänk. Samtliga har en plats i laget. Värdegrunden är densamma oavsett om sammanhanget är globalt eller lokalt, men referensramarna skiljer sig åt.

– I Scouterna tränas unga att ta ansvar för sig själva, för andra och för det gemensamma. Vi har som ledare och vuxna en viktig roll i att stötta och att föregå med gott exempel. Unga behöver både förebilder och mentorer.

Läs Kungens tal i sin helhet

Fakta om Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap


Bakgrunden till stipendiet är Kungens engagemang i scoutrörelsen och betydelsen av den ledarskapsträning som scouterna ger tiotusentals ungdomar varje år.

Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap ska främja unga människors utbildning i ledarskap utifrån scoutrörelsens värderingar. Det görs genom stipendier, stöd till scoutrörelsens ledarskapsutbildning och stöd till unga människors utveckling och utbildning i ledarskap inom näringsliv, offentlig sektor och ideell sektor.

Läs mer om stiftelsen Ungt Ledarskaplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster