Kungen besökte insatsen i Indiska Oceanen

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Fotograf: Sergeant Nicklas Gustafsson/Combat Camera
Tisdagen den 5 maj besökte Kungen HMS Carlskrona i sällskap med chefen för insatsledningen Anders Lindström.
Kungen har varit ombord på HMS Carlskrona för att bilda sig en uppfattning om operation Atalantalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och ME02, vilket är beteckningen på Sveriges styrka som från den 14 april 2010 är på plats i farvattnen utanför Somalias kust för att ingå i Operation Atalanta, EU:s första marina insats. Under perioden april till augusti leds EU:s örlogsfartyg i området av en svensk styrkechef, flottiljamiral Jan Thönqvist, med sin stab ombord på HMS Carlskrona.

Under en intensiv dag i operationsområdet fick Kungen möjlighet att följa verksamheten ombord. Kungen fick en föredragning om insatsen och kunde även följa styrkechefens och stabens ledning av operationen i området.

Kungen, som själv har erfarenhet av hur livet är ombord på marinens fartyg, var mycket intresserad av fartyget, besättningen och dess uppgifter.

Återseende


För Kungen innebar besöket ombord på HMS Carlskrona ett återseende. Han namngav fartyget i samband sjösättningen den 28 maj 1980 och har därefter varit ombord vid ett flertal tillfällen.

– Det här är ju under andra förhållanden med tropisk värme, andra kläder och en, i alla fall för mig, ovanlig uniform och annan anpassad utrustning som inte fanns under den tid jag tillbringade ombord på marinens fartyg. Det är viktigt att Sverige bidrar med närvaro i detta område. Att vi fått förtroendet att leda de andra enheterna i EU-styrkan är något som vi skall vara stolta över, sade Kungen.

Kungen hann träffa sjömän och officerare ur besättningen och sammanfattade sina intryck av dagen:

– Ett väldigt spännande, intressant och lärorikt besök.

Läs mer om Försvarsmaktens internationella insatserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.