Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsessan Madeleine på World Child & Youth Forum

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsessan Madeleine vid World Child & Youth Forum. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna
Fredagen den 19 november hölls forumet World Child & Youth Forum,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster WCYF,  på Kungliga slottet. Som värdar stod Kungaparet. Kronprinsessparet och Prinsessan Madeleine deltog tillsammans med en rad prominenta gäster och talare.

Kungen inledde World Child & Youth Forum


Kungen inledde forumet. I sitt tal sade Kungen att han för snart ett år sedan talade om Forumet för första gången i sitt årliga jultal. "Då berättade jag att Drottningen, jag och övriga familjen ofta talar om hur vi skulle kunna bidra till att förbättra villkoren under uppväxten för barn och ungdomar. En möjlighet kunde vara en ny mötesplats här på Slottet".
   
Kungen sade vidare "idag har vi samlat talare som kommer att dela med sig av sin stora erfarenhet när det gäller arbete med barn och ungdomar och deras rättigheter. Vi vill gärna hjälpa till och bidra till att sprida kunskap och inspiration kring dessa viktiga frågor. Vår önskan är att dagen ska bli både minnesrik och inspirerande för alla".

Drottningen berättade om Barnkonventionens 20-års jubileum


Efter sitt välkomsttal lämnade Kungen över till Drottningen som berättade att hon i samband med att Barnkonventionen fyllde 20 år förra året tog initiativ till att involvera  Barnombudsmannen, BRIS, ECPAT, Rädda Barnen, Plan Sverige, SOS-Barnbyar, UNICEF Sverige och World Childhood Foundation i ett samarbete för att föra ut innehållet i Barnkonventionen i vårt land.

— Vi vet att det är vår barndom som präglar vårt vuxenliv. Ju fler barn och unga, som får växa upp i miljöer där de känner stöd i såväl med- som motgångar, desto större är chansen att de inte hamnar i ett destruktivt utanförskap, som ibland leder till ohälsa, missbruk och kriminalitet, sade Drottningen.

— Om alla vuxna beslöt sig för att se varje barn de möter, visa intresse för deras tankar och känslor och ta deras engagemang för vår gemensamma framtid på allvar, så skulle fler barn utveckla en god självkänsla och våra vuxna liv skulle dessutom berikas med nya viktiga dimensioner och perspektiv. Det är en dialog mellan generationerna som behövs och det är den vi vill verka för här på Slottet idag, berättade Drottningen.

World Child & Youth Forum


World Child & Youth Forumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en mötesplats för inspirerande dialog mellan vuxna, barn och unga. Den handlar om betydelsen av goda uppväxtvillkor utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, och om möjligheten för vuxna att verka i denna konventions anda.