Kungaparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip firade 200-års dagen av Jean Baptiste Bernadottes landstigning i Helsingborg

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Kungligheterna på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Onsdagen den 20 oktober firade Kungligheterna att det på dagen var exakt 200 år sedan som Sveriges nye tronföljare, Jean Baptiste Bernadotte, landsteg i Helsingborg.
Kungaparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip möttes vid landstigningen i Helsingborg av landshövding Göran Tunhammar, borgmästare Carin Wredström och en stor mängd Helsingborgare.

Det hölls en ceremoni på Hamntorget där Helsingborgs stadsteater, Helsingborgs konserthus och musiker från Helsingborgs symfoniorkester medverkade.

Kungen höll talöppnas i nytt fönster vid invigningen och berättade att "just idag, den 20 oktober för 200 år sedan, steg den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte, det vill säga blivande Kronprins Karl Johan, i land här i Helsingborg."

Kungen redogjorde också för vad Helsingborg betyder för släkten Bernadotte: "Helsingborg, där Karl Johan steg i land, har förblivit en viktig plats för ätten Bernadotte. Kung Oscar II och Drottning Sofia byggde sitt sommarresidens Sofiero vid 1860-talets mitt.  Oscar II:s sonson, det vill säga min farfar, Kung Gustav VI Adolf, och hans familj, tillbringade också många somrar på Sofiero, såsom jag och min familj gjort, tillika den danska kungliga familjen. Dessa vistelser har präglats av stor glädje vid olika tillfällen under årens lopp."

Dunkers kulturhus


Efter landstigningsceremonin promenerade Kungligheterna längs Helsingörkajen till Dunkers kulturhus för att inviga utställningen "Konsten att bli Kung - från Jean Baptiste Bernadotte till Karl XIV Johanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster".

Jubileumsgudstjänst i Mariakyrkan


Kungligheterna deltog även i en jubileumsgudstjänst i Maria församling. Detta var den första församling som välkomnade den nye tronföljaren, blivande Karl XIV Johan. Då hölls gudstjänsten på franska, nu hölls den på svenska.

Middag på Gamlegård


På kvällen gavs en jubileumsmiddag på Gamlegård. I sitt talöppnas i nytt fönster efter middagen tackade Kungen Helsingborgarna: "Ett stort tack till alla er som under lång tid har förberett och sedan genomfört detta jubileum.   Många av er har säkert fått berättat att det utbröt ett glatt jubel på Helsingborgs gator när Jean Baptiste Bernadotte klev i land här i hamnen. Vi ska inte jämföra hur man firade för 200 år sedan och hur vi firar idag, men jag är säker på att festligheterna är lika storslagna idag som då."