Kungaparet invigde Hemma på slottet

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Kungaparet står framför Drottning Désirées piano och Drottning Josefinas harpa. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
2010 är det 200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare och jubileet firas bland annat genom utställningen Hemma på slottet — hos de första Bernadotterna som öppnas idag för allmänheten.
Utställningen kom till på initiativ av Drottningen och på eftermiddagen fick Kungaparet och Prinsessan Christina en visning av intendent Kerstin Hagsgård.

Därefter var det invigningsprogram i festvåningens västra drabantsal. Först talade överintendent Carin Bergström om bakgrunden till utställningen, sedan berättade slottsbibliotekarie Antoinette Ramsay Herthelius om boken som hör till utställningen och därefter var det tal av intendent Kerstin Hagård.

Sedan var det så dags för Drottningen att öppna utställningen och Drottningen sade bland annat i sitt tal att "i de Kungliga samlingarna finns uppgifter om vad kungafamiljen ägnade sig åt på ledig tid. Musiknoter berättar att man musicerade mycket och teaterpjäser visar att det spelades teater i Drottning Désirées salong. Bevarade brev vittnar om täta kontakter med släktingar och vänner." Därefter var Hemma på slottet öppnad.

Om utställningen


Hemma på slottet fokuserar på familjen Bernadotte under 1800-talets första hälft då den Bernadotteska kungaätten etablerades i Sverige. Den gamle revolutionssoldaten Karl XIV Johan fick uppleva att bli farfar till fyra prinsar och en prinsessa. Hur såg familjelivet ut på kvällar och helger?

Som rum i rummet visas några av familjemedlemmarnas välkända miljöer: Karl Johans sängkammare, drottning Désirées salong och drottning Josefinas tavelrum. De flesta av föremålen är hämtade ur de Kungliga samlingarna men även Nationalmuseum och Livrustkammaren har bidragit med föremål.

Utställningenlänk till annan webbplats har öppet från och med idag och visas fram till och med den 6 mars 2011.