Kronprinsessparets andra dag i Finland

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Kronprinsessparet hälsas välkomna till Happi i Helsingfors av bland andra 18-årige Ville Majamaa. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Tisdagen den 2 november fortsatte Kronprinsessparet sitt besök i Finland.

Dagen inleddes med ett möte med omsorgsminister Paula Risikko, som berättade om barnhälsa, hjärt- och kärlsjukdomar och allmänna hälsofrågor i Finland.

Happi

Därefter besökte Kronprinsessparet "Happi" - Finlands största verksamhetscentrum för ungdomar mellan 15 och 25 år. "Happi" bedrivs helt på ungdomars egna villkor och idéer med stöd av närvarande vuxna. Verksamheten består bland annat av teater, filminspelningar, manuskript, musikvideor och dataspel. Ungdomarna har stiftat en egen grundlag för rättigheter och skyldigheter på "Happi". Hela "Happi" är en frizon - fri från mobbing och utanförskap, frågor som ligger Kronprinsessparet varmt om hjärtat.

Kronprinsessparet fick en guidad visning av 18-årige Ville Mjamaa, styrelseordförande för De Ungas Helsingfors riksförening, aktiv scout och Happimedlem. Ville visade Kronprinsessparet runt samt berättade om "Happi:s" verksamhet.

Helsingfors Stadshus

Kronprinsessparet fortsatte därefter till Helsingfors Stadshuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där de hälsades välkomna av Stadsfullmäktiges ordförande Otto Lehtipuu och överborgmästare Jussi Pajunen. Kronprinsessparet fick också tillfälle att hälsa på allmänheten som samlats på torget framför.

Kronprinsessan sade i sitt tal från Stadshusets balkong att det är inte någon tillfällighet att Kronprinsessan och Prins Daniel gör en av sina första utlandsresor tillsammans till Finland. Utan det är "ett uttryck för hur nära Finland och Sverige står varandra och att Finland har en speciell plats i mitt hjärta".

Hanaholmen

Efter lunchen på Helsingfors Stadshus åkte Kronprinsessparet till Hanaholmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ett kulturcentrum för Sverige och Finland.

På Hanaholmen närvarade Kronprinsessparet vid "Framtidsforum - Finsk-svenskt näringslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster". Kronprinsessan öppnade forumet och i sitt tal lyfte Kronprinsessan fram att Finland och Sverige blir starkare av ett fördjupat samarbete.

På kvällen närvarade Kronprinsessparet vid en mottagning på Svenska ambassaden i Helsingfors.