Kronprinsessparet besöker Finland 1-2 november

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa
Motiv: Kronprinsessparet med Finlands president Tarja Halonen på presidentbostaden Talludden. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Måndagen den 1 november inledde Kronprinsessparet sitt första gemensamma officiella besök i Finland.
På förmiddagen mötte Kronprinsessparet republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi i presidentens officiella bostad på Talludden.

Lahtis


Därefter åkte Kronprinsessparet till Lahtis där de besökte gymnasiet Tiirismaa lukio, Sibeliushuset samt Energon - ett forskningscentrum för förnybar energi.

Vid Tiirismaa gymnasiet mötte elever från Lotila, Harju och Anttilanmäki skolorna, samt elever från Tiirismaa gymnasiet och Svenska Skolan.

Kronprinsessparet närvarade vid en hemkunskapslektion med ungdomar som studerar svenska som A-språk där smoothies tillagades under ledning av Michael Björklund, kursledare för "Kocka på svenska - smoothie" som anlitas av projektet SvenskaNu.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Efter besöket vid Tiirismaa gymnasiet besökte Kronprinsessparet Sibeliushuset där de visades en utställningen av Lahtis Designinstitut samt unga formgivare. De unga formgivarna berättade om sina verk och professor Eero Miettinen berättade om internationella influsenser inom den nya finska formgivningen.

Orkestern Sinfonia Lahtilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster gav en kort konsert av Jean Sibelius "Valse Triste" ur Karelia-serien.

På eftermiddagen fortsatte Kronprinsessparet med att besöka Energonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - ett forskningscentrum för förnybar energi i Lahtis. Kronprinsessparet fick en visning av Energon under ledning av Eero Pekkola, vd för Oilon Oylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kronprinsessparet fick även en presentation om forskningscentrum för förnybar energi samt om Oilon Oy:s forskning.

Helsingfors


På kvällen gav president Halonenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster middag på Presidentens slott vid Salutorget i Helsingfors.

I sitt tal vid middagen sade Kronprinsessan att Märkesåret 2009 blev en påminnelse om de starka banden mellan Sverige och Finland - en påminnelse om vår gemensamma historia.

Kronprinsessan fortsatte med att säga att det är alltid speciellt att besöka Finland, det är alltid något som Kronprinsessan ser fram emot:

- För mig är att vara i Finland som att vara: Nästan hemma. "Nästan" - eftersom Finland naturligtvis är en självständig och stolt helt egen nation som själv väljer sitt öde - och som gjort oerhörda uppoffringar för att vinna och försvara sin självständighet. "Hemma" - eftersom det finns så mycket som förenar och är gemensamt i våra länder. "Hemma" eftersom jag alltid mötts av en sådan värme och ett sådant välkomnande här i Finland.