Kronprinsessan och herr Daniel Westling besökte Afghanistan

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Kronprinsessan och överste Christer Tistam, tillika kontingentschef FS18, på Camp Northen Lights i Afghanistan. Foto: Henrik Eskilsson, Försvarsmakten
Den 3-4 januari besökte Kronprinsessan och herr Daniel Westling den svensk-finska styrkan på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif, Afghanistan.
"Det har varit väldigt givande att på plats få träffa er och man blir oerhört imponerad av det arbete som utförs", sade Kronprinsessan.

Det var uppskattat bland soldaterna i afghanistanstyrkan när Kronprinsessan och herr Daniel Westling besökte Camp Northern Lights.

Kronprinssessan berättade att hon länge velat besöka Afghanistan och när tillfället dök upp tvekade hon aldrig.

Några av de soldater som inte var ute på uppdrag, passade på att visa upp den utrustning som används i det dagliga arbetet.

Stridsfordon 90 provkördes


På skyttekompaniet fick Kronprinsessan en inblick i hur en skyttegrupp arbetar i ett stridsfordon 90. Förutom förevisningen fick även Kronprinsessan möjlighet att provköra stridsfordonet.

Provturen slutade vid stridsfordonsgaraget där några soldater var i full färd med att vårda vagnar och utrustning inför kommande uppdrag. Det blev ett trevligt avbrott och möjlighet för soldaterna att själva berätta om sina erfarenheter från insatsområdet.

Minor ett hot mot soldaterna


Minhotet är ständigt närvarande i det svensk-finska ansvarsområdet. Hos ammunitionsröjarna fick Kronprinsessan och herr Daniel Westling en ingående beskrivning av vad som görs, för att så långt det är möjligt, minimera hotet från bland annat hemmagjorda bomber.

Innan Kronprinsessan och herr Daniel Westling lämnade Camp Northern Lights skickade Kronprinsessan en hälsning till soldaterna:

"Vi är många som tänker på er och uppskattar arbetet ni utför, det har varit väldigt givande för mig att komma hit och träffa förbandet. Jag önskar er lycka till med arbetet och hoppas ni verkligen känner att ni gör skillnad för människorna i Afghanistan".