Intervju med Kungaparet om WCYF

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungen och Drottningen berättar om sitt arbete med WCYF. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna
Fredagen den 19 november är det så dags, World Child and Youth Forum tar plats på Kungliga Slottet i Stockholm. Inbjudna är organisationer som arbetar för barns rättigheter, skolelever och experter från både Sverige och andra länder.
Det är en heldag som bland annat består av föreläsningar, en nätverkslunch och flera workshops. På plats finns Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsessan Madeleine.

World Child and Youth Forum (WCYF) lanserades av Kungen i hans jultal förra året och är en dröm som Kungen och Drottningen har haft länge. Tanken är att skapa ett forum för att inspirera och stödja så att FN:s barnkonvention efterlevs. När det bara är några dagar kvar berättar Kungen och Drottningen om arbetet med WCYF.

Berätta om bakgrunden, varför valde Kungaparet att starta WCYF?


Kungen: Med Drottningens bakgrund i Childhood och min bakgrund i Scouterna kände vi att det fanns mycket att vinna på att hitta ett gemensamt arbetssätt, skapa en ny plattform. Det började när barnkonventionen fyllde 20 år förra året...
Drottningen:  ... då det var många av Europas First Ladies som samlades här i Stockholm för att sprida kunskap om barnkonventionen, från Madame Barroso till Drottning Beatrix, Drottning Paola, Drottning Sofia och Storhertiginnan Maria-Teresa, alla med ett stort engagemang för dessa frågor. Vi samlade också flera organisationer som arbetar för barns rättigheter. Då väcktes frågor om vad vet barn om sina rättigheter, vad vet familjer, vad vet lärare? Barnombudsmannen berättade då att bara vart femte barn har hört talas om barnkonventionen. Då fortsatte vi diskutera de här frågorna hemma och nu har vi skapat en plattform för att sprida kunskap om barns rättigheter, både till samhället i stort och till barnen direkt. Vi vill skapa en icke-politisk plattform där vi kan hjälpa till att sammanföra organisationer och experter.
Kungen: Vi har ju också sett mycket på resor när vi varit ute, jag nämnde i mitt jultal förra året en resa till Sydafrika, där vi besökte en kåkstad som berörde både mig och Drottningen djupt.  Där fick vi höra om gängbrott, unga killar och tjejer, som hotade andra barn och ungdomar. Nu vill vi se hur vi kan skapa positiva grupperingar istället, se på hur scouterna arbetar. Där såg vi hur Childhoods kunskap om utsatta barn kan flätas in med scouternas arbetssätt.

Vad hoppas Kungaparet uppnå med WCYF?


Drottningen: Att sprida kunskap om barns rättigheter.
Kungen: Om vi kan vara med och skapa en plattform är det fantastiskt. Vi har ett utmärkt program på fredag, både jag och Drottningen är väldigt stolta. Och roligt att det blir så många barn och ungdomar som är med!
Drottningen: Vi har också bjudit in medlemmar från den diplomatiska kåren, med sina barn, för att sprida kunskap om WCYF till flera länder.

"Glada tillrop från våra ungdomar" sa Kungen i sitt jultal, berätta mer om reaktionerna som Kungaparet har fått under året.


Kungen: Både Kronprinsessan och Prins Daniel kommer att vara med på det första forumet. Och Prinsessan Madeleine kommer också att vara med...
Drottningen: ...Prinsessan Madeleine är mycket engagerad i dessa frågor, både som beskyddare i stiftelsen Min Stora dag och som handläggare vid Childhood i New York. Hon kommer nu från Kina där hon har varit med på en konferens om barns rättigheter. Tyvärr kan inte Prins Carl Philip vara med, han ägnar sig åt sina studier vid Alnarp. Sen är det förstås många andra som har hört av sig för att stödja arbetet på olika sätt.

Nu är det så dags, hur känns det? Nervöst?


Drottningen: Inte nervöst! Vi hade ett möte och då kändes allt bra. Det känns lugnt och förberett. Vi har bra talare, bra moderator, ett bra program. Men vi är på slottet, vi är värdar, så visst känns det lite pirrigt med alla praktiska detaljer som måste bli klara.
Kungen: Både jag och Drottningen vill att slottet ska vara en mötesplats för samtal om vårt samhälle, för frågor som är viktiga. Ju fler man är som arbetar för en gemensam sak ju starkare blir man. Man ska känna styrkan av varandra och det är vad vi hoppas att WCYF ska ge. 

Drottningen har länge arbetat för barns rättigheter i olika sammanhang och Childhood fyllde 10 år förra året. Hur är barns ställning idag, har den blivit starkare?


Drottningen: inte tillräckligt.
Kungen: Det tar tid, förändring tar tid. Där hoppas vi att WCYF kan vara en del i att göra världen lite bättre för barn och ungdomar. Att snabba på och sprida kunskapen. 

Läs mer om forumet och fredagens program på www.wcyf.selänk till annan webbplats

Intervjun med Kungaparet skedde på Kungliga slottet den 15 november.

Intervju: Informationsavdelningen