En heldag på WCYF

Motiv: Gill Brooks seminarium tog plats i Prins Bertils våning. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna
Den 19 november gick första World Child and Youth Forum (WCYF)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av stapeln. Över 400 gäster kom till Kungliga slottet för att medverka, dela med sig av sina erfarenheter och skapa nya kontakter. WCYF lanserades av Kungen i jultalet 2009länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och som nu är verklighet.

Deltagarna anländer till Östra valvet. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

10 minuter efter att dörrarna öppnades var det redan full fart i Östra valvet där gästerna fick hänga av sig sina ytterkläder och ta sina namnbrickor. Ett av forumets främsta mål är att knyta samman alla de olika organisationerna som jobbar för barn och ungas rättigheter. Redan i entrén är det målet uppnått: politiker, diplomater, företrädare för flera barnorganisationer — alla börjar genast tala med varandra och byta kontaktuppgifter. Här är några röster:

Maria Larsson, Barn- och äldreminister: Det känns fantastiskt att Kungaparet har skapat det här forumet. Just att lyfta frågan om barns rättigheter är viktigt, både här hemma och utomlands. Jag har redan nu på morgonen fått många nya kontakter. Jag är nytillträdd som barnminister och ser fram emot att träffa alla de andra deltagarna här idag, företrädare för de organisationer som arbetar för barn och unga.

Sten Nordin, finansborgarråd Stockholms Stad: Jag har stora förväntningar på dagen, jag kommer förstås att lyssna ur ett kommunalt perspektiv. Vad är viktigt för oss att förändra? Roligt också att så många barn och ungdomar är här, intressant upplägg.

Birgitta Dahl, ordförande i UNICEF Sverige: Vi är många som arbetar för att upphöja barnkonventionen till svensk lag. Alla initiativ som görs för att sprida och öka insikten om barnkonventionen är viktiga att vara med på, därför är jag här idag

Efter samlingen bjöds alla deltagare in i Rikssalen. Kungen inledde med att hälsa alla välkomna till dagen och höll ett talöppnas i nytt fönster där Kungen bland annat nämnde bakgrunden till WCYF och hur Kungaparet och övriga familjen ofta talar om hur "vi skulle kunna bidra till att förbättra villkoren under uppväxten för barn och ungdomar". Drottningen tog sedan vid och tog i sitt tallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster upp förhoppningen om att de som är med under dagen ska bära med sig en stor och varm känsla av att det går att spela roll för barn och unga. Drottningen talade också om att en löpande dialog mellan generationerna är viktig, "hela tiden och överallt".

Drottningen under sitt tal. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

Efter Drottningens tal började dagens program. Moderatorn Beata Wickbom hälsar välkommen och därefter talade i tur och ordning: Maria Larsson, Barn- och äldreminister, Therese Larsson från Maskrosbarnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Elisabeth Dahlin, från Rädda Barnenöppnas i nytt fönster och därefter en videohälsning från Yanghee Lee som är ordförande i FNs barnrättskomitté.öppnas i nytt fönster

Efter tal av Veronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverigeöppnas i nytt fönster, och Lilla Akademiens Brasskvintett var det dags för nästa programpunkt: onlinedialog. Elever från Stockholm sitter på scenen och via länk är elever från Jönköping och Strängnäs med på en storbildsskärm. Ungdomarna berättade om sina upplevelser av delaktighet, från idrottsråd till kommunala frågor och Friends. En av eleverna från Strängnäs berättade om skillnaden mellan de vuxna som är bra på att lyssna och de som inte är riktigt lika bra. De kallas för krokodiler (små öron, stora munnar) eller harar (stora öron, små munnar) vilket framkallar igenkännande skratt i Rikssalen.

Onlinedialog med elever från Strängnäs och Jönköping. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

Inför nätverkslunchen som strax ska börja uppmanar improvisationsteatergruppen ADLIB som kommit upp på scen deltagarna att "bejaka egna och andras idéer". Med dessa ord är det dags för lunch!

På väg till lunchen stannar Storbritanniens ambassadör Mr. Andrew Mitchell till för en kort kommentar om förmiddagen:

— Sverige är känt över hela världen för att vara en stark försvarare av mänskliga rättigheter. Som en av många ambassadörer här idag vill jag bara säga att det är fantastiskt att Sverige ännu en gång tar ledningen när det gäller frågan om barns rättigheter. Något jag tar med mig är Drottningens uppmaning till dialog mellan generationer, det handlar inte om samtal mellan ett barn och en vuxen utan om en dialog mellan människor. En annan inspiration blev Therese Larsson från Maskrosbarn som talade om hur vuxna, i alla sina olika roller, har en stor uppgift och det är att sprida hopp. Och det ska jag hem och göra nu — "and you may quote me on that".
Ambassadören bloggade senare på eftermiddagen om WCYFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lunchen serverades i Karl XI:s galleri. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

Efter lunchen var det dags för seminarium där deltagarna fick dela upp sig i fem olika grupper. Följande ämnen fanns att välja mellan:

Unga Berättar - Digital Storytelling
Simon Strömberg och Tommy Omazic
Unga Berättar/Kulturskolan Stockholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

With Children and Youth - Vad har vi att vinna på att arbeta för och tillsammans med barn?
Pia Stavås-Meier tillsammans med medlemmar i Plans ungdomsrådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Höringar, för att inkludera alla i viktiga samtal
Marit Sanner
ForandringsFabrikken, Norgelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Joint programmes changing reality - experience and learning from cooperation between IKEA, Save the Children and Unicef
Marianne Barner
IKEA Social Initiative länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Children's participation in their healthcare
Gill Brook
Gloucestershire Hospitals NHS Foundation Trust, Storbritannien.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gill Brooks seminarium tog plats i Prins Bertils våning. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

Under förflyttningen mellan de olika seminarierna och Rikssalen gavs det en möjlighet för fotograferna att ta en bild på Kungafamiljen. När bilden ovan togs var det bara några minuter kvar innan Kungafamiljen samlades och fotograferna gör sig redo i Jubileumsrummet. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

Efter seminarierna är det tid för eftermiddagspasset. Nu är också flera skolklasser med, det är elever från flera olika skolor och i blandade åldrar. Under eftermiddagen är det först dags för en genomgång med de olika seminarieledarna som berättar om diskussionerna som förts. Därefter är det ett panelsamtal om betydelsen av att barn och unga blir lyssnade till mellan Lars Arrhenius, Barn- och elevombud vid Skolinspektionen, Tyko Granberger, verksamhetschef Din bror och Jana Söderberg, diplomerad samtalsterapeut.

Maud de Boer-Buquicchio, som är biträdande generalsekreterare i Europarådetöppnas i nytt fönster, håller ett anförande som avslutas med orden "i detta palats är det barnens rättigheter som är juvelen i kronan". Efter en videohälsning från Bill Gates är det avslutning med Spektrumkörenlänk till annan webbplats från Botkyrka.

"A hard act to follow" börjar Kronprinsessan sitt tal efter körens framträdande. Kronprinsessan påminde i sitt avslutningstalöppnas i nytt fönster om att "barnkonventionen blir verklig för fler barn i praktiken om vi gör den till en viktig och gemensam sak som angår oss alla. Det hänger med andra ord på vad vi alla gör, när vi om en liten stund går hem." Efter talet började ett mingeltorg i Rikssalen där alla fick chans att ställa sina frågor och knyta än fler kontakter.  

Unga Berättar intervjuar Kungaparet. Foto: Henrik Garlöv / Kungl. Hovstaterna

Efter WCYF får Unga Berättar en chans att tala med Kungafamiljen om dagen i Prinsessan Sibyllas våning. Först är det en intervju med Kungaparet och sen en intervju med Kronprinsessan, Prins Daniel och Prinsessan Madeleine. Alla i Kungafamiljen är nöjda med dagen och berättar öppet om sina intryck och möten.