Drottningen överlämnade 100 000 kronor till Svenska kyrkans internationella arbete

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Drottningen får 100 000 kronor av Verbums förlagschef Kerstin Kyhlberg Engvall från försäljningen av Drottningens bönbok. Foto: Magnus Aronson/Svenska kyrkan
För ett år sedan presenterades Drottningens bönbok i Slottskyrkan i Stockholm. Enligt Drottningens önskan går 10 kronor från varje såld bok till stöd för utsatta barn inom ramen för Svenska kyrkans internationella arbete.
Igår under gudstjänsten på första söndagen i Advent kunde Drottningen symboliskt överlämna 100 000 kronor till Svenska kyrkans biståndschef Christer Åkesson. Pengarna ska fördelas mellan två projekt, dels en dövskola i Etiopien och dels ett arbete för barn och unga i slumområden i Brasilien.

Christer Åkesson tog med stor tacksamhet emot ansvaret att ge pengarna vidare, och berättade kort om de båda projekten som nu får 50 000 kronor var.
— I Etiopien är det ett stort handikapp av vara döv, eftersom nästan ingen kan teckenspråk. Genom dövskolan i Nakamte får 300 elever möjlighet att lära sig kommunicera och att få en yrkesutbildning.
— I Recife i Brasilien lever många familjer i stor fattigdom och i farliga miljöer. De kämpar varje dag för ett värdigt liv. Här kan vi erbjuda ungdomar ett alternativ till droger och kriminalitet, och en hjälp till en meningsfull fritid genom grupper i dans, teater, musik eller fotboll.

Under 2009 såldes 10 000 exemplar av Drottning Silvias bönbok, som innehåller böner både för vardag och fest, för ljusa och mörka stunder. Många böner är välkända men ett flertal helt nyskrivna.