Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine på fäbodsbesök i Gävleborgs län

Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine tillsammans med brukaren av Svedbovallen, Anders Henningsson. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix

Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine tillsammans med brukaren av Svedbovallen, Anders Henningsson. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix

Måndagen den 15 juni fick Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine uppleva fäbodsskogarna i Gävleborgs län. Resan började på en hälsingegård, fortsatte till ett fäbodsmuseum och avslutades på Svedbovallen.
På hälsingegården, Pallars gård i Långhed, berättade en entusiastisk guide i form av Gun-Marie Swessar, om den vackra hälsingegården med de utsökta blå väggmålningar som har prytt väggarna sedan mitten av 1800-talet. På en vägg var Haga slott målat i blått, på en annan fanns Stockholms slott.

Nästa stopp var vid Harsens fäbodsmuseum där Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine fick gå längs gamla fäbodvägen. Inne i bostugan berättade Cecilia Bruce om hur livet var för fäbodjäntorna när de bodde ensamma i fäbodarna. Hur de tillverkade ost, smör, messmör, tog hand om korna och skrämde björnar.

Det sista besöket gick till Svedbovallen där Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine blev faddrar till var sin kalv och fick hjälpa till att mjölka. Som avslutning bjöds det på pärgröt med fläsk och skojemat innan de åkte hem.
Både Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine var mycket nöjda med dagen.

Upptäck mer