Kungen besökte Scoutrörelsen i Finland

Kungen tillsammans med Finländska scouter
Kungen på besök hos finländska scoutrörelsen. Foto: Marjo Majlund/Finlands Scouter
Den 19 mars besökte Kungen Helsingfors, som gäst hos den finländska scoutrörelsen. Han deltog också i en workshop om ledarskap.

I samband med kungens 60-årsdag grundades Konung Carl XVI Gustafs Insamlingsstiftelsen Ungt ledarskap, vars mål är att utbilda ungdomar i ledarskap utifrån scoutrörelsens värderingar. Projektet stöd av de finländska företagen Fortum och Sampo Group och vid seminariet diskuterades hur stiftelsens verksamhet ska utvidgas till Finland. Seminariet leddes av ordföranden i den finländska scoutstiftelsens förvaltningsråd, förre statsminister Esko Aho och bland deltagarna återfanns Fortums koncernchef Mikael Lilius och Sampos Björn Wahlroos.
 

Kungen i samspråk med Erja Salo, ordförande för Finlands scouter. Foto Marjo Majlund, Finlands scouter
Kungen poängterade under besöket att scoutning erbjuder en säker omgivning för ungdomar att växa och utvecklas i.

"Alla kan inte spela fotboll eller ishockey och även i ett lag kan man var ensam. Man kan bli vad jag kallar idrottsmobbad, när man inte är tillräckligt bra och inte får vara med i laget. Men i scouterna jobbar man tillsammans och hjälper varandra", sade kungen vid mötet med de finländska scouterna.
 
Kungen har själv varit scout sedan nioårsåldern och är idag förste hedersledamot i Svenska Scoutförbundet, hedersmedlem i Svenska Scoutrådet och sedan 1977 hedersordförande i World Scout Foundation.

Upptäck mer

Läs Kungens

tal