Kungaparet besökte Gammalsvenskby

Kungen får bröd och salt vid ankomsten till Gammelsvenskby

Kungaparet bjuds på bröd och salt vid ankomsten till Gammalsvenskby. Foto: Henrik Montogomery/Scanpix

Tredje dagen av statsbesöket till Ukraina, den 2 oktober, ägnades bland annat åt ett besök i Zmyivka - "Gammalsvenskby". Besöket inleddes med att Kungen invigde den en ny väg fram till Gammalsvenskby.

Vid ankomsten till byn besöktes kyrkan och Kungaparet överlämnade två kandelabrar som gåva. Därefter lade Kungaparet ner en krans vid minnesstenen över de svenskybybor som föll offer för terrorn under Stalin-epoken.

Lekplats och EKG-utrustning


Kungaparet beökte en lekplats som skänkts av Hags AB i samband med statsbesöket samt ortens läkarmottagning som fått en ny EKG-utrustning av SEB.
Drottningen leker med barn i Ukraina

Drottning Silvia leker med barn i Gammalsvensbyn. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

På eftermiddagen besöktes staden Cachovka och livsmedelsindustrin "Chumak", som grundades 1996 av Carl Sturén, Johan Bodén och Hans Rausing. Chumak är idag ett av Ukrainas mest framgångsrika företag.

Kungaparet gjorde ytterligare ett företagsbesök. Vandra Rugs är ett svenskt-ukrainskt företag som tillverkar ateljévävda trasmattor  

Kungaparet överlämnar två kandelabrar till kyrkan i Gammalsvenskbyn

Kungaparet överlämnar två kandelabrar till kyrkan i Gammalsvenskbyn. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Statsbesökets fjärde dag


Statsbesöket avslutades den 3 oktober med ett besök på Krim. Den svenska delegationen besökte palatset i Alupka samt Livadiaplatset där Jaltakonferensen hölls i februari 1945. Dagen avslutades med ett besök på vingården Massandra, som räknas som den förnämsta vinproducenten på Krim.

Upptäck mer