Statsbesöket i Danmark dag 2

Drottningen och Kronprins Fredrik
Drottning Silvia och kronprins Fredrik vid galamiddagen den 9 maj på Christiansborgs Slott
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
På förmiddagen den 10 maj besöker Kungaparet och Kronprinsessan den Svenska kyrkan i Köpenhamn för att därefter fortsätta till den Svenska ambassaden där man träffar Sveriges 16 honorära konsuler i Danmark samt ambassadens personal.

Utställning om Drottning Ingrid


Därefter besöker man en nyöppnad utställningen om Drottning Ingrid i Christian VIII Palae för att sedan färdas i kortege från Amalienborg till Rådhuset där Köpenhamns överborgmästare Ritt Bjerregaard tar emot och där de Kungliga gästerna skriver i gästboken.

Örestad


Efter lunchen sker det officiella öppnandet av Öresundstinget på IT-Universitetet (IT-Universitetet omfattar alla typer av akademiska aktiviteter  som har med IT/datorer att göra.)
 
En presentation av Örestad sker på Ferring International Product Center.Ferring är ett läkemedelsföretag som grundades i Sverige 1950 och som idag har 2500 anställda i 40 länder. I Köpenhamn arbetar ca 380 personer, varav 110 svenskar, som pendlar över Öresundsbron.
 
Kungaparet och Regentparet besöker därefter Naturområdet Grönjordsoen tillsammans med Köpenhamns miljö-och teknikborgmästare Klaus Bondam.
 
Kronprins Fredrik och Kronprinsessan Victoria  inviger det nya IT-gymnasiet och möter elever.

Därefter sammanstrålar Kungligheterna vid Fields Shoppingcentrum, som är Skandinaviens största shoppingcentrum och där 20% av personalen är svenskar.

Besöket i Örestad avslutas med en tunnelbanetur från station Örestad till Kongens Nytorv.

Festföreställning


På kvällen bevistar man en festföreställning av Igor Stravinskijs balett Våroffer i koreografi och scenografi av Jorma Uotinen i det nya operahuset.

Upptäck mer