Kronprinsessan delade ut Prins Eugens kulturpris

Kronprinsessan överlämnar Prins Eugens kulturpris
Kronprinsessan Victoria och mottagarna av Prins Eugens kulturpris Vilde Frang Bjaerke och Sofia Jannok.
Foto: Roger Vikström/Scanpix
Kronprinsessan Victoria delade ut Prins Eugens Kulturpris till den svenska sångerskan Sofia Jannok och den norska violinisten Vilde Frang Bjaerke i Stockholms Stadshus den 18 december. Pristagarna får 50 000 kronor var.

Prins Eugens Kulturpris instiftades 2005 med anledning av 100-årsminnet av unionsupplösningen mellan Norge och Sverige. Bakom priset står den norska ambassaden i Stockholm i samråd med kronprinsessan Märthas kyrka i Stockholm och prinsessan Märtha Louises kulturfond med ekonomiskt stöd av Nordea.

Prins Eugen


Prins Eugen (1865-1947) verkade hela sitt liv aktivt för svenskt-norskt samförstånd. Han gav stöd  både till yngre och äldre konstnärer och umgicks i litterära kretsar. Prins Eugen var också mycket musikintresserad och ingick i kommittén för byggandet av Stockholms konserthus.
 
En av Prins Eugens mest kända målningar är "Molnet". Han finns representerad med dekorativa väggmålningar på Dramaten och i Stockholms stadshus,(Prinses Galleri) och har även målat altartavlan i Kiruna kyrka samt altartavlan "Den stigande solen" som finns i Djurgårdskyrkan i Stockholm.

Upptäck mer

Lägg till intressanta länkar