Statsbesök i Kanada - dag 3

Kungaparet på besök i Hockey Hall of Fame den 26 oktober. Foto: Laura Leyshon / Scanpix
Kungaparet på besök i Hockey Hall of Fame den 26 oktober. Foto: Laura Leyshon / Scanpix
Torsdagen den 26 oktober, på statsbesökets tredje dag, besökte Kungaparet bl.a. Hockey Hall of Fame i Toronto samt Niagara Fallen och staden Niagara on-the-Lake där borgmästaren Gary Burroughs bjöd på lunch.
 
På eftermiddagen närvarade Kungen vid en del av ett Rundabordssamtal om finansiella frågor på Bank of Montreal, Toronto. Ämnen som berördes var utvecklingen på ränte- och valutamarknaderna och andra finans- och investeringsfrågor. Sandra Pupatello, ´Minister for Economic Development and Trade´, deltog liksom Bank of Montreals chefsekonom Rick Egelton samt representanter för Toronto Stock Exchange. 

Internationell författarfestival    


Drottningen var samtidigt närvarande vid den 27:e International Festival of Authors (IFOA) i Harbourfront Centre, Toronto där en särskild Sverigedag med barnfokus anordnats. Tre svenska barnboksförfattare deltog: Olof och Lena Landström samt Carin Wirsén. Kriminalförfattaren Åsa Larsson besöker också IFOA.
 
Sverige donerade ett femtiotal svenska barnböcker på engelska (m fl språk, för att möta det mångkulturella Toronto) till Harbourfront Centres barnbibliotek, Zoom.

Drottningen närvararde också vid ett seminarium om barns rätt till läsning och åtgärder för att främja denna rättighet. Svensk talare var Alireza Afshari, barnbokskonsulent för Stockholms stad.

På eftermiddagen gav Sveriges ambassadör i Kanada, Ingrid Iremark, en mottagning för Kungaparet på MaRS Centre i centrala Toronto. MaRS är ett nytt innovationscentrum inom bioteknik, informationsteknologi och nanoteknologi. Ett antal svenska kopplingar finns, bl a till Karolinska Science Park. MaRS är intressant också som byggnad; en sammansmältning av modern arkitektur med byggnadsminnesmärkta Toronto General Hospital, där bl.a. insulinet och pacemakern utvecklades. På gästlistan stod företrädare för kanadensiskt och svenskt näringsliv, kulturlivet, akademiska världen och för den svenska kolonin. 
 
På kvällen gav Ontarios provinsguvernör (Lieutenant Governor), James K Bartleman en middag för Kungaparet.

Upptäck mer