Kungaparet i Montréal och Toronto

Kungen på besök hos  Ångström Aerospace och CANEUS-NPS i Montréal. Foto: Scanpix
Kungen på besök hos Ångström Aerospace och CANEUS-NPS i Montréal. Foto: Laura Leyshon / Scanpix
Statsbesökets andra dag tillbringades i Montréal och Toronto.

I Montréal besökte Kungen Ångström aerospace och CANEUS-NPS, Montréal.

Ångström aerospace är ett avknoppningsföretag från Uppsala universitet och Ångströms-laboratoriet som arbetar med nanoteknik för satelliter.

Innovationerna från Ångströms-laboratoriet gör det möjligt att tillverka satelliter som väger ca tio kilo, att jämföra med konventionella satelliter vilka väger upp mot ett ton. Minisatelliterna utvecklas i Uppsala och ska produceras vid Ångström aerospaces samarbetspartner i Kanada CANEUS-NPS.

Ericsson, Montréal


Kungen besökte även Ericsson som etablerade sin verksamhet i Kanada 1953. Företaget har fler än 2000 anställda i landet, varav 1 500 personer vid anläggningen i Montréal. Där finns företagets största forsknings- och utvecklingsanläggning utanför Sverige.
 

Bombardier Aerospace, Montréal


Bombardier är ett kanadensiskt företag som grundades av entreprenören Joseph-Armand Bombardier 1942. Företagets verksamhet började med att Bombardier tillverkade snö-skotrar i sitt garage.

Företaget är idag en världsomspännande koncern som är störst i världen på tåg och den tredje största flygplanstillverkaren i världen. I Sverige utgörs Bombardier av verksamhet i ABB (ASEA) och Ericsson inom järnvägssektorn.

De flesta tåg i Sverige kommer från Bombardier (lok, X2000, Stockholms tunnelbanetåg, Stockholms och Göteborgs spårvagnar samt regionaltåg). De flesta signalsystem i Sverige har levererats av Bombardier.
 
I programmet ingick en presentation av Bombardier följt av en tur genom fabriken, där Bombardiers privatplan målas och inreds innan de levereras till kund.

gc
Drottningen i rundabordssamtal i Montréal. Foto: Laura Leyshon / Scanpix

Drottningens program i Montréal


På onsdagsförmiddagen deltog Drottningen i ett rundabordsamtal om våld mot kvinnor och barn. Samtalet anslöt till konferensen t "Violence aginst women: diversifying social responses" som hölls i Montréal 22-24 oktober

Drottningen hade också ett lunchmöte med Carole Théberge, Québecs familje-, äldreomsorgs- och jämställdhetsminister

Toronto 


På eftermiddagen reste Kungaparet vidare till Toronto där man besökte Munk Centre for International Studies och Massey College. Massey College tillhör University of Toronto. Nobelpristagaren John Polyani (Nobelpriset i kemi 1986) är en av Massey Colleges medlemmar.
 
Kungaparet  närvarade på eftermiddagen vid utdelningen av Polyani-priset, ett av Ontarioregeringen instiftat pris i Nobels anda för yngre forskare och vetenskapsmän, på Munk Centre for International Studies - en del av University of Toronto.

På kvällen gav Massey College en middag för Kungaparet med deltagande av företrädare för kulturlivet, media och den akademiska världen.

Upptäck mer

Läs mer om statsbesöket i Kanada via "Aktuella händelser" i menyn på vänster sida

H.M. Konungens tal

vid statsbesöket i Kanada