Kungaparet firar Vasa stad 400 år

DD.MM. Konungen och Drottningen med Finlands president Tarja Halonen i Vasa den 13 september 2006. Foto: Scanpix
DD.MM. Konungen och Drottningen med Finlands president Tarja Halonen i Vasa den 13 september 2006. Foto: Scanpix
Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia är onsdag den 13 och torsdag den 14 september närvarande, när Vasa stad i Finland firar 400-årsjubileum.

Kungparet möttes vid Vasa flygplats av stadsfullmäktiges ordförande Håkan Nordman med hustru, stadsdirektör Markku Lumio med hustru, Sveriges ambassadör Eva Walder-Brundin med make m.fl.

Lunch gavs i Vasa stads representationslokal, varefter Kungaparet med sällskap begav sig till Vasa hovrätt. Denna grundades av Gustav III år 1776.

Vasa presenterades med en guidad rundtur som gick från Vasa universitet, till Malmögården/Gyllene handen, Gamla Vasa ruiner, Korsholms kyrka och Wasastjerna museet.

Resa i fädrens spår


I sitt tal på Vasas förnyade torg- och promenadcentrum sa Kungen, att han var nyfiken på att upptäcka hur skärgården och vattnet satt sin prägel på Vasa.

- För mig kommer det att bli en resa i fädrens spår; flera svenska kungar har varit här alltsedan stadens grundande men i modern tid har det varit tunnsått med kungliga besök.

- Drottningen och jag känner oss hedrade över att ha blivit inbjudna hit för att deltaga i det högtidliga firandet av Vasas 400-årsjubileum.

Möte med Presidenten


I kväll möter Kungen och Drottningen Finlands President Tarja Halonen med make Pentti Arajärvi. Tillsammans hälsar de Vasas invånare från stadshusets altan.

Första dagens besök avslutas med festmiddag i Vasa stadshus.

Upptäck mer