Kungen medverkar i ny film för Sveriges skolpersonal

Kung Carl Gustaf medverkar i en nyproducerad film för Rädda Barnen, Barns sorg är randig, som i dagarna distribueras till 5 300 grundskolor i hela Sverige.

Där berättar Kungen om förlusten av sin far, Prins Gustaf Adolf. Intervjun gjordes på Stockholms Slott bara några dagar efter jordbävningskatastrofen i Sydostasien.

Filmen, som är 30 minuter lång, visar vägen för det medmänskliga mötet kopplat till den specifika kompetens lärare har att sakligt förmedla det svåra.

Den är tänkt att bygga upp den psykiska beredskapen som skolan behöver för att möta såväl enskilda elever som hela klasser.

Kungen berättar personligt om tystnaden kring sin fars död och person under uppväxtåren och hur det dröjde ända till för tio år sedan, i samband med en utställning på Solliden på Öland, som han för första gången lärde känna Prins Gustaf Adolf, sin far.

Filmen har gjorts av Anne-Marie Körling, grundskollärare, och Johan Stenius, producent och är skänkt till Rädda Barnen, som ansvarar för distribution. Alla bidrag till filmens förverkligande har skett på frivillig basis. Till filmen hör även en lärarhandledning.

Upptäck mer

Läs mer om

Rädda Barnenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

verksamhet och material (extern länk).