Kungen invigde krigsbarnsmonument i Haparanda

Kungen inviger krigsbarnsmonumentet. Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures
H.M. Konungen invigde på tisdagen tillsammans med Finlands President Tarja Halonen det nya krigsbarnsmonumentet i Haparanda. Avtäckningen skedde vid en ceremoni i Tullparken precis vid gränsen mellan de båda länderna.
 
Invigningen av monumentet "Separation" sker 60 år efter slutet på kriget i finländska Lappland. Under krigsåren 1939-44 sändes omkring 70 000 finländska barn i olika omgångar till Sverige, Danmark och Norge.

Barnen kom med stora namnlappar i band runt halsen från Karelen, Helsingfors, Åbo och andra städer i Finland. Haparanda blev en samlingsplats för barn mellan 1 och 14 år. Ensamma eller i syskongrupper färdades de vidare till sina nya familjer.

Många organisationer och privata människor gjorde viktiga frivilliginsatser för krigsbarnen.
 
Monumentet i Haparanda har skänkts av Riksförbundet Finska krigsbarn i Sverige och Centralförbundet för Krigsbarnsföreningar i Finland. Bidrag har även utdelats från Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.
 
Åtta konstnärer har deltagit i tävlingen om minnesmonumentet. Ett villkor var att den tävlande måste ha krigsbarnsbakgrund. Arkitekten och skulptören Anna Jäämeri-Ruusuvuori segrade med bidraget "Separation".
 
I sitt tal uttryckte Kungen förhoppningen att närheten mellan Sverige och Finland skulle vara fortsatt starka.

Kungen inviger krigsbarnmonument. Foto: Stella Pictures
Kommunalrådet Sven-Eric Bucht, H.M. Konungen och landshövding Per-Ola Eriksson vid möte med massmedia efter invigningen av krigsbarnsmonumentet i Haparanda. Foto: Stella Pictures

Upptäck mer

Läs

Kungens tal

i Haparanda den 26 april