Kungen besökte Västernorrland

H.M. Konungen besökte onsdag den 5 oktober Örnsköldsvik, Utansjö och Härnösand i Västernorrland.

Litet försenad med flyget på grund av morgondimman på Arlanda anlände Kungen till Örnsköldsvik. Där uppmärksammade han Idrottsföreningen Friska Viljors 100-årsjubileum.

Kungen besiktigade den nya hoppbacken, Varvsberget, och några djärva idrottsungdomar gjorde våghalsiga hopp i den nya backen, som ännu väntar på snön. Hoppen på det konstgjorda underlaget fick kungliga applåder.

I Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik tittade Kungen på ett av landets största arbeten med att sanera förorenad industrimark. Projektet, värt 150 miljoner kronor, samfinansieras av staten, Länsstyrelsen och Assi/Sveaskog.

Det papperslösa samhället kom av sig


Efter lunchen invigde Kungen Rottneros produktionsanläggning i Utansjö Bruk, som ska producera CTMP-massa. Det är en massatyp, som ökar mest på världsmarknaden. Den används bland annat för tillverkning av journalpapper och tidningspapper. Råvaran består av asp eller gran.

- Vi behöver allt mer papper. Det omtalade papperslösa samhället kom av sig, sa Kungen i sitt invigningstal.

I Härnösand fick Kungen en presentation av ny forskning och nya undervisningsmetoder vid Mittuniversitetet. En utflykt till Vårdkasberget med utsikten över Härnösand och Bottenhavet hanns också med före kvällens middag hos landshövding Gerhard Larsson på det nyrenoverade länsresidenset.

Upptäck mer

Läs artikel i

Sundsvalls tidninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

om besöket