Kungaparet på besök i Bryssel

Kungaparet i samtal med Kung Albert II av Belgien vid ett besök i Bryssel den 17 november 2005. Foto: Pressens Bild AB
Kungaparet i samtal med Kung Albert II av Belgien. Foto: Pressens Bild AB
Torsdagen den 17 november deltog Kungaparet vid invigningen av en utställning om Drottning Astrid i Belgien. I år hedras 100-årsminnet av Drottning Astrids födelse, och som en del i detta har en utställning gjorts i samarbete mellan det svenska och det belgiska hovet. Tidigare i år visades en utställning om Drottning Astrid på Kungliga Slottet i Stockholm, där det belgiska Kungaparet närvarade vid invigningen. Utställningen i Belgien äger rum i Bellevue museet i Bryssel.
Drottning Astrid. Foto: Pressens Bild AB
Drottning Astrid. Foto: Pressens Bild AB
Prinsessan Astrid föddes den 17 november 1905 som tredje dotter till Prins Carl, bror till Kung Gustaf V, och danskfödda Prinsessan Ingeborg. Systern Margaretha gifte sig i Danmark och Märtha blev norsk kronprinsessa genom giftermålet med Kronprins Olav. Yngst i syskonskaran var Prins Carl jr.  

Magnifik Drottning Genom giftermålet med Belgiens Kronprins Leopold kom den unga prinsessan att bli en av Europas mest uppmärksammade person. Till det bidrog hennes enkla sätt, närheten till det belgiska folket, hennes arbetsinsatser för landsmän i behov av hjälp, inte minst under de svåra arbetslöshetsåren 1934-35, och den strålglans med vilket hon uppbar drottningrollen i officiella sammanhang.  Kronprinsessan Astrid var bara 28 år när hon blev drottning. Barnen Joséphine Charlotte, född 1927, Baudouin, född 1930, och Albert, född 1934, var hennes främsta intresse och äktenskapet var omvittnat lyckligt. Dödsbudet, att Drottning Astrid omkommit i en bilolycka vid byn Küssnacht am Rigi vid stranden av Vierwaldstättersjön den 29 augusti 1935, spreds blixtsnabbt och blev en chock i hela Europa.

För mer information, se länkarna till höger.

Upptäck mer

Läs om

Drottning A

strid

Läs om

Kungahuset i Belgienlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


(Extern länk. Text på flamländska, franska och engelska)