H.K.H. Kronprinsessan Victorias besök i Japan 5-10 april 2005

Kronprinsessan Victoria besöker Japan den 5-10 april. I resan ingår bland annat besök på Världsutställningen i Aichi och de nordiska och japanska paviljongerna. Kronprinsessan deltar på onsdag med näringsminister Thomas Östros på världsutställningens Sverigedag och det svenska kulturprogrammet i Dome Theatre, följt av ett pressmöte med svenska och japanska medier.

Senare på eftermiddagen inviger Kronprinsessan en utställning av svenskproducerade barnartiklar, bland annat Astrid Lindgrenböcker översatta till japanska. Utställningen visas i varuhuset Matsuzakaya i Nagoya.

I staden Okazaki, som är utsedd till Sveriges "vänskapsstad", hälsas Kronprinsessan välkommen till Umezono grundskola och studerar undervisningen i bl.a. kalligrafi och gymnastik. Lunch intas tillsammans med några av eleverna under skolgårdens blommande körsbärsträd.

Torsdagsprogrammet avslutas med besök på Svenska handelskammaren i Japan och middag med Kronprins Naruhito i Akasaka Palace.

Fredagens program innehåller ett seminarium i Swedish Care Institute i Tokyo och invigning av en designutställning på Svenska ambassaden.

På fredag eftermiddag är Kronprinsessan närvarande tillsammans med Prinsessan Takamado när grundstenen läggs till ett nytt Ikeavaruhus i Yokohama. På kvällen ges en mottagning i Svenska ambassadens residens i närvaro av bl.a. Prinsparet Hitachi. Prins Hitachi är beskyddare av Japan-Sverige-sällskapet.

Den 9 april är Kronprinsessan bjuden på lunch hos det japanska kejsarparet.