Gåva från barnhem i Liberia överlämnad till Kungaparet

Kungaparet mottar gåvan. Foto: Försvarets bildbyrå.
Löjtnant Sandra Jansson överlämnade gåvan på Drottningholms slott. Foto: Försvarets bildbyrå.
DD.MM.Konungen och Drottningen mottog torsdag den 29 september en gåva från ett barnhem i Liberia, som stöds av svenska soldater ingående i FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL, i Liberia.

Försvarsmaktens utlandsstyrka håller en kontingent om 231 soldater, vilken ingår i UNMIL Quick Reaktion Force tillsammans med totalt 14 000 soldater från ett flertal länder.

Den svenska kontingenten bedriver två humanitära projekt på ideell basis. Projekten riktar sig mot en yrkesskola och ett barnhem för föräldralösa barn.

Soldater inom kontingenten samlar pengar till projektet och hjälper till med frivillig arbetskraft i olika former.

Fick eget hus


För barnhemmet har den svenska hjälpen inneburit, att man kunnat bygga ett bostadshus.

Tidigare bodde familjen och de 48 barnen i samma hus. Nu kommer de att kunna ha separata sovutrymmen för pojkar och flickor.

Utbytet består även av social kontakt. Barnen inbjöds till exempel till kalas på den svenska nationaldagen. De hade då lärt sig att sjunga Sveriges nationalsång.

Tack till Sveriges Kungapar


På Liberias självständighetsdag den 26 juli var representanter för kontingenten gäster vid barnhemmet.

Som tecken på barnens tacksamhet mot den svenska kontingenten och Sverige överlämnades en gåva till Kungen och Drottningen i Sverige.

Gåvan till Kungaparet överlämnades av en delegation från svenska Liberiakontingenten bestående av löjtnant Sandra Jansson, C reparationstroppen, menige Daniel Andersson, förrådsman, Elias Mibesjö, skyttesoldat, och Agnieszka Radomska, signalist, vid företräde hos Kungen på Drottningholms slott.

Upptäck mer

Läs om Försvarets

internationella verksamhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(extern länk).