Ceremoni i Stockholms stadshus den 10 januari 2005 - Samling för eftertanke och gemenskap

Kungen talar i Statshuset. Foto: Pressens Bild.
Foto: Pressens Bild AB
Deras Majestäter Konungen och Drottningen, Kronprinsessan Victoria, Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine och Prinsessan Lilian deltog i måndagens samling i Stockholms stadshus för eftertanke och gemenskap efter flodvågskatastrofen i Sydostasien.

Vid ceremonin närvarade också regeringen, representanter för riksdagen och de politiska partierna, utländska representanter i Sverige, hjälporganisationer, volontärer, anhöriga till katastrofens offer med flera. Kungen, statsministern och ärkebiskopen höll tal.

I sitt tal framhöll Kungen viljan att försöka ge värme och trygghet åt alla som drabbats och vände sig speciellt till barnen, som återvänder till skolan, där tomma bänkar väntar.

- Jag önskar att jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt till rätta. Men jag är, precis som Ni, bara en sörjande sökande medmänniska. Jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa, sade Kungen och riktade sig till alla vuxna i barns närhet:

- Jag liksom många andra män i min generation är ovan att visa känslor. Men jag vill säga till alla som känner så: Våga visa svaghet, värme och känslor. Låt oss våga hjälpa. Svara barnen försiktigt och varligt. Ovisshet kan ibland skapa mer ångest än vetskap.

Ceremonin inramades av folkmusik från olika länder. Bland de medverkande artisterna märktes Nacka Musikklasser, Benny Andersson med orkester, Ale Möller, Louise Hoffsten, Rikard Wolff och Robyn. Skådespelerskan Melinda Kinnaman läste texter av Barbro Lindgren och Bodil Malmsten.

Upptäck mer