Kungen delade ut pris till Årets Nybyggare 2004

Kungen delar ut priset. Foto: Pressens Bild.
Foto: Pressens Bild AB
H.M. Konungen delade på tisdagen ut "Konung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare" på Näringslivets Hus i Stockholm.

Abbas Majid, 48 år, entreprenör och skapare av Nordy Kemi AB i Malmö, belönades för att han seriöst, ambitiöst och målmedvetet, trots ekonomiska bakslag, lyckats skapa lönsamhet i ett företag i en mycket konkurrensutsatt bransch. Nordy Kemi utvecklar egna konsumentprodukter som tvål, schampo och sköljmedel, som säljs under eget och/eller andras varumärken.

Abbas Majid kom till Sverige 1989 från Sovjetunionen. Han kommer ursprungligen från Irak. Majid är civilingenjör i kemi och fick efter ankomsten till Sverige och studier i svenska praktikplats hos Bostick AB, där han blev företagets utvecklingskemist.

År 2000 valde han att starta eget företag, som i dag involverar hela familjen: hans fru ansvarar för forskning och utveckling och hans son för försäljning. Verksamheten har utvecklats väl och under de första 16 månaderna uppnådde bolaget en omsättning om 5,6 MSEK.

Under följande verksamhetsår reducerades omsättningen till 3,6 MSEK beroende på att bolagets största kund gick i konkurs. Trots detta bakslag lyckades Abbas Majid generera en vinst 2004 om
50 KSEK och ser med tillförsikt på framtiden. Abbas Majid utgör genom sitt entreprenörskap en viktig förebild för många invandrare, enligt Stiftelsen IFS.

Priset "Årets Nybyggare" instiftades av Invandrarföretagande i Sverige (IFS) i form av ett stipendium till företagare med utländsk bakgrund som under mycket kort tid i Sverige och med begränsade resurser startat och utvecklat ett företag. Priset delades ut för sjätte gången.

Upptäck mer