Nobelmiddag i Karl XI:s galleri. Foto: Kungl.Hovstaterna.
Galabordet dukas uteslutande med äkta silver, också detta en tradition från förr. Silverbesticken, kandelabrarna och bordsuppsättningarna skulle utgöra synbara bevis för att rikets finanser var i ordning.
Till den magnifika dukningen hör även värdefullt porslin och utsökta glasserviser, arvegods eller gåvor i samband med kungliga bröllop och jubileer. Vid Kungaparets bröllop 1976 uppvaktade regering och riksdag med 800 glas med Kungaparets monogram, en gåva från svenska folket som blivit en del av vårt svenska kulturarv.
Att offentligt beskåda de kungliga måltiderna betraktades i gamla tider som en medborgerlig rättighet. Trots stockholmarnas högljudda protester förbjöd Karl XIV Johan dessa så kallade publika visningar i samband med sonen Oscars (I) bröllop med prinsessan Joséphine 1823.
Med televisionens rapportering från Nobelfester och nutida kungliga evenemang kan man säga att traditionen med publika spisningar återinförts. Större offentligt beskådande av en svensk festmåltid har inte förekommit sedan kungabröllopet 1976. Vigseln och den efterföljande bröllopslunchen följdes av en mångmiljonpublik världen över.