H.M. Konungens tal vid Stenhammardagen
Stenhammars slott, Flen
(Det talade ordet gäller)
Landsbygdsminister,
Rektor,
Mina damer och herrar,
Det är en glädje att än en gång få välkomna er till Stenhammars Gods och Stenhammardagen. En kär tradition som nu har varat i två decennier!
I år är det också 60 år sedan min farfars bror, prins Wilhelm, gick bort på sitt älskade Stenhammar. I samband med att han blev statsarrendator här sa han:
”Jag fick ta lån som alla andra. Det var besvärligt i början, men nu går Stenhammar bra ihop. Och det fast jag är en dålig jordbrukare, på sin höjd ordbrukare.”
Det för mig till dagens tema som är ”Affärsmöjligheter och utmaningar utifrån djurhälsa och djurvälfärd.”
Att få ekonomin att gå ihop är en utmaning för många inom lantbruket, särskilt när förutsättningarna är tuffa. Lönsamhet är också viktigt för att vi ska kunna säkerställa att våra djur mår bra.
Samtidigt innebär god djurhälsa också affärsmöjligheter. Därför behöver vi en konkurrenskraftig svensk livsmedelskedja – från jord till bord som vi brukar säga. När djur mår bra påverkas allt från uppfödning till konsumtion. De blir friskare och ger bättre kött, mjölk eller ägg.
Mina damer och herrar,
Djurens välmående är en ledstjärna för verksamheten här på Stenhammar. Så även för svenskt lantbruk, som präglas av höga ambitioner både vad gäller djurs och människors hälsa.
Sverige har exempelvis bland de strängaste djurskyddslagarna i världen. Och i år är det nästan 40 år sedan Sverige förbjöd antibiotika till djur annat än i medicinskt syfte. Resistenta bakterier är ju som bekant ett stort hot mot global djur- och folkhälsa.
Förutom att få till lönsamhet i det svenska lantbruket, finns andra utmaningar, Jag tänker främst på klimatförändringarna. Här ligger Sverige i framkant när det gäller hållbara lösningar.
Våra naturbetesmarker och ängar, som producerar grönt foder, innebär att svenskt naturbeteskött har lägre klimatpåverkan. Det är dessutom mycket vatteneffektivt. Och forskningen går framåt. Med hjälp av ny teknik kan vi anpassa jordbruket allt eftersom förutsättningarna förändras. Kunskapen vid SLU är en tillgång för framtiden – för oss här på Stenhammar, för lantbrukssektorn, och för hela vårt land.
Mina damer och herrar,
Djurens hälsa och välmående handlar inte bara om etik. Det är också en framgångsfaktor. De företag som lyckas kombinera lönsamhet med hållbarhet och djurens bästa, har en konkurrensfördel. Det finns många utmaningar, men möjligheterna är större för dem som satsar på en mer hållbar framtid.
Slutligen vill jag tacka personalen här på Stenhammar som gör storartade insatser för att våra djur ska må bra. Det är vi också skyldiga våra djur som ger oss mat på bordet och som håller Sveriges landskap öppna, artrika och vackra!
Tack!