H.M. Konungens öppningstal vid Gastronomiska Akademiens belöningshögtid

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Herr talman,
Herr statsråd,
Fru generaldirektör,
Akademiledamöter,
Måltidsintresserade!

Jag är glad över att se så många av er här i dag, från politiken, myndigheter, besöksnäringen, branschföretag och stiftelser. Ni visar att svensk mattradition är viktig.

För ett år sedan hade jag glädjen att öppna Gastronomiska Akademiens belönings­högtid, som för första gången hölls här i Bernadotte-biblioteket. Då kunde jag se tillbaka på ett intensivt 2023. Stockholm var utnämnt till Europas gastronomiska huvudstad av den Europeiska Gastronomiska Akademien. Det var ett projekt vi genomförde i samarbete med Stockholms stad, Måltids-akademien och Kungl. Skogs- och Lantbruks­akademien, KSLA.

Men det var ett år med många fler jubileer. Vår nation hade varit självständig i 500 år och jag firade 50 år på tronen. Lämpligt nog sammanföll det med skapandet av Sveriges nya landskapsmåltider. Det gav Drottningen och mig möjlighet att uppleva dessa måltider på våra länsresor genom landet. Mycket gott och uppskattat!

För egen del innebar förra årets belöningsceremoni att jag fick återknyta kontakten med en av diplommottagarna, Axfoundation på Torsåkers Gård i Upplands Väsby. Det ledde till att vi kunde planera ett studiebesök på detta test- och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel.

Dessa möten och samarbeten har gett mig inspiration att lyfta Sveriges framgångar på den internationella arenan. Jag har också använt boken Svensk gastronomi – en global succé från 2021, som gåva vid mina statsbesök utomlands och när jag tagit emot statschefer. Boken finns på sju språk och beskriver den anmärkningsvärda utveckling vi haft de senaste decennierna i vårt land.

Gastronomin har med andra ord en växande betydelse i Sverige idag, på flera nivåer. Som vi numera säger: ”Från bord till jord, i samverkan”.

Med dessa ord öppnar jag Gastronomiska Akademiens belöningshögtid!

Varmt välkomna!