H.M. Konungens högtidstal vid nationaldagsfirande på Skansen

Skansen, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära nationaldagsfirare,

Nu är sommaren äntligen här. Med långa dagar som aldrig tycks ta slut. Ta vara på den här tiden. Stanna upp och njut av allt det sköna. Lyft blicken och titta på de blågula flaggorna som vajar i sommarvinden. Det här är vårt land – det här är Sverige.

Nationaldagen är mer än festligheter på Skansen och en ledig dag i kalendern. Det är en påminnelse om vår historia och kultur, våra gemensamma värderingar, och vår strävan mot en bättre framtid – tillsammans.

Den senaste tiden har mycket kretsat kring den nordiska gemenskapen. Sverige är i år ordförande i Nordiska Ministerrådet – de nordiska regeringarnas samarbetsorgan. Och under våren har vi tagit emot statsbesök från både Finland och Danmark. Vi kan konstatera att våra länder står varandra närmare än någonsin tidigare.

Kära nationaldagsfirare,

Norden är inte bara ett geografiskt område i norra Europa. Det är ett hjärta som slår i takt med en önskan om fred och frihet. I stället för att avskräckas av Rysslands attack mot Ukraina, tog Sverige och Finland snabbt beslut om att gå med i Nato. Nu är hela Norden med i alliansen.

Alla nordiska länder är stabila demokratier som verkar i enlighet med grundlagar och konstitution. Genom att delta i val och engagera oss i samhälls- och föreningslivet bidrar vi alla till att hålla demokratin levande.

För oss i Norden är det självklart att stötta frihet och demokrati i Ukraina, i Europa och i övriga världen. Vi vet att det ökar säkerheten även i vår region.

Den nordiska gemenskapen kännetecknas också av vår kärlek till naturen. Till de dramatiska landskapen på Island, de djupa fjordarna i Norge, de kristallklara sjöarna i Finland, och de böljande fälten i Danmark. Och till de tysta skogarna, de höga fjällen, och de gröna ängderna i vårt Sverige.

Kära nationaldagsfirare,

Vi lever i en tid av global oro som påverkar oss alla. Det är därför än viktigare att hämta kraft och energi i sommarens värme och skönhet.

Nu närmar sig skolavslutningar och kanske semester med sol, bad och vila. Passa på att umgås med nära och kära. Eller titta på fotbolls-EM, Olympiska spelen eller Paralympiska spelen.

Det är lätt att känna stolthet över våra idrottsframgångar. När svenska flaggan hissas och nationalsången spelas, precis som idag. Men låt oss också vara stolta över våra värderingar. Lika självklart som att vi måste försvara vårt land, gäller det att vi fortsätter stå upp för öppenhet, tolerans, och allas lika värde.

Det gör vi genom att visa empati och omtanke mot våra medmänniskor. Och genom en tillit till vår gemenskap. Tillsammans i vår strävan efter fred och frihet. Här i Sverige. Här i Norden. Du gamla du för alltid fria.

Tack!