H.K.H. Kronprinsessans högtidstal vid nationaldags­firande i Nykvarn

Nykvarn

(Det talade ordet gäller)

Kära nationaldagsfirare,
Kära Nykvarnsbor,

Prins Daniel och jag vill tacka för det varma mottagandet!

Det är väldigt roligt att se så många samlade här i Folkets park. Vilken folkfest! Här i Folkets park kan ni finna gemenskap, koppla av och delta i olika aktiviteter så som nationaldagen som vi är så glada att få fira tillsammans med er. Särskilt när ni i år firar 25-årsjubileum!

Precis som vi alla ska vara stolta över vårt land i dag, ska ni vara stolta över er starka gemenskap. Jag är övertygad om att det är en bidragande orsak till att så många vill bo just här.

En annan är säkert den vackra naturen! Jag glömmer aldrig min landskapsvandring längs Sörmlandsleden 2017 som jag har många fina minnen från.

Kära nationaldagsfirare,

När vi idag firar vår nationaldag hyllar vi också allt det vi uppnått i form av demokrati och rättvisa, fred och frihet. Det är värden som alltid måste skyddas och som aldrig kan tas för givna.

Vi är alla delaktiga i att forma vårt samhälle. Att bygga vidare på det Sverige som tidigare generationer skapat och på de värderingar som gör vårt land så unikt. En gemenskap i öppenhet. I tolerans. Och i omsorg om varandra. Det är dessa värderingar som binder oss samman och som gör oss starka. Låt oss fortsätta att vårda vår gemenskap för kommande generationer att ärva och förvalta.

Och låt oss tillsammans sträva efter att bygga ett ännu starkare och mer inkluderande land. Ett Sverige där alla känner sig hemma, ett Sverige som vi alla tar ansvar för.

Kära nationaldagsfirare,

Nu nalkas ljuva sommar. En blomstertid med lust och fägring stor. När det spritter i benen och vi känner förväntningarna fylla oss med glädje. Då allt är möjligt och det finns ett löfte om oändlig frihet. Precis som när vi blickar upp mot skyn och ser de blågula flaggorna vaja.

Jag vill med dessa ord rikta mig särskilt till alla nya medborgare som just hälsats välkomna här i kommunen. Varmt och stort grattis till er!

Jag föreslår nu att vi gemensamt utbringar ett fyrfaldigt leve för Sverige – leve det!

Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!